Eerste algemene podium brengt euforie bij Gorinchemse coureur Prachtige prestatie Hans Bos in Assen: ''Ik wist dat ik in de top zou kunnen mee racen''

Gorinchem, 5 juli 2010 - Autocoureur Hans Bos heeft afgelopen weekeinde op het TT-circuit van Assen zijn beste prestatie ooit neergezet. Tijdens de Formido 100 % NL Midzomerraces won de 22-jarige Gorinchemmer niet alleen in de Olympia Cup, hij pakte in de Renault Clio Cup tevens zijn allereerste algemene podium ooit. ,,Dit is een fantastisch resultaat'', glom Bos na afloop. ,,Toen ik over de finish kwam, zat ik in mijn auto te zingen van vreugde.''

De Renault Clio Cup rijdt het merendeel van de wedstrijden op Circuit Park Zandvoort. Maar één keer per jaar doen de heren en dames autocoureurs het vermaarde TT-circuit aan. Hans Bos kijkt altijd erg uit naar het uitstapje op het Drentse asfalt. ,,Het is een snelle baan, die me goed ligt'', keek Bos vol vertrouwen vooruit.

Beste Clio-kwalificatie ooit
De racende ondernemer liet afgelopen weekeinde in Assen direct zien dat hij geen loze beloftes had gedaan. Bos zat in de raceklasse met vele geroutineerde en talentvolle rijders van meet af aan in de top. ,,Nadat ik in de vrije trainingen met een tweede en vierde tijd al goed meedeed, kwam het er nu gelukkig ook eens in de kwalificatie uit. Met een prachtige derde rondetijd liet ik iets zien waarvan ik al langer wist dat ik het in me had. Dat gevoel was super.''

Pech in sterke race
Vanwege het reversed grid-systeem, waarbij de eerste acht kwalificanten in omgekeerde volgorde beginnen, startte Hans Bos de eerste race vanaf plek 6. ,,Omdat inhalen in onze klasse erg moeilijk is, mikte ik op een plaatsje in de topvijf. Maar het ging veel beter dan verwacht en ik kon al snel naar voren komen'', verbaasde Bos zichzelf. ,,Ik had een perfecte start, zag René Steenmetz wegvallen, waarna ik mooie inhaalacties op Mikko Heino en regerend kampioene Sandra van der Sloot kon uitvoeren. Ik lag daarmee op plek 3 en was hard op weg naar mijn eerste algemene podium'', was Bos verheugd, totdat een blauw dashboardlampje zich als onheilsprofeet ontpopte. ,,Ik zag direct dat het niet goed was. Het lampje is van de V-batterij. Dat betekende dat de riem eraf lag en mijn batterij een te laag voltage had. Mijn motor haperde daardoor al een keer, waarna ik even over mijn stuur aaide om geluk af te dwingen. Ik kon door en hoopte dat ik de finish zou halen. Maar helaas hield mijn motor er drie rondjes voor het einde definitief mee op en was de podiumdroom over.'' Geloof betaalt zich uit
Hans Bos hield echter geloof in eigen kunnen. ,,Ik wist dat ik op zondag een herkansing zou krijgen en vanaf een mooie derde plaats mocht starten'', zei hij al na zijn pechvolle uitvalbeurt van een dag eerder. Bos hield ook nu woord en ging er als een raket vandoor. ,,Ik ging uitstekend weg en wist direct Sheila Verschuur te verschalken. In het vervolg van de wedstrijd kwam Sandra van der Sloot me onder druk zetten. De titelverdedigster is meervoudig nationaal autosportkampioene en heeft veel ervaring. Maar door de focus naar voren te leggen en niet teveel in de spiegels te kijken, wist ik mijn goede ritme vast te houden en Sandra voor te blijven. Als dat lukt, geeft dat een enorme kick. Deze tweede plaats, en daarmee mijn allereerste algemene podium, is echt een mijlpaal. Ik heb mezelf hiermee neergezet als een coureur die een echte sprong heeft gemaakt op de autosportladder'', aldus de zeer blije Bos.

Winst Olympia Cup
Met de tweede stek algemeen veroverde Bos tevens de zege in de Olympia Cup. De winst was voldoende om de koppositie te pakken in dit nevenklassement dat de Zuid-Hollander dit seizoen dolgraag wil winnen.

Kalender

De Clio's rijden hun volgende races medio volgende maand. Op zaterdag 14 en zondag 15 augustus komt Hans Bos voor twee wedstrijden in actie op Circuit Park Zandvoort.

Uitslagen Renault Clio Cup, Formido 100 % NL Midzomerraces, 3 en 4 juli 2010 op TT-circuit Assen:

Algemeen:

Race 1: 1. Ronald Morien 12 ronden in 24:20.531, 2. Michael Bleekemolen op 0,243 seconde, 3. Sandra van der Sloot op 0,506. Uitgevallen: Hans Bos. Race 2: 1. Addie van de Ven 12 ronden in 23:59.112, 2. Hans Bos op 1,358 seconde, 3. Sandra van der Sloot op 1,718.

Olympia Cup:
Race 1: 1. Max Braams 12 ronden in 24:23.887, 2. Alexander Keijzers op 0,289 seconde, 3. Ruud Steenmetz op 5.897. Uitgevallen: Hans Bos. Race 2: 1. Hans Bos 12 ronden in 24:00.470, 2. Björn Cornelissen op 17.808, 3. Ruud Steenmetz op 20.167.

Stand na acht races:
Algemeen: 1. Sandra van der Sloot 119 punten, 2. Addie van de Ven 118, 3. Sheila Verschuur 107, 8. Hans Bos 60. Olympia Cup: 1. Hans Bos 48 punten, 2. Ruud Steenmetz 43, 3. Max Braams 41.


---