Ingezonden persbericht


Europarlement haalt slechte voorstellen auteursrecht van de agenda Straatsburg - Op initiatief van de Groene fractie heeft het Europees Parlement het verslag-Gallo over de handhaving van intellectuele eigendomsrechten van haar plenaire agenda voor deze week geschrapt. GroenLinks is blij met deze kans om te voorkomen dat filesharing op één hoop wordt gegooid met grootschalige namaak.

Het verslag-Gallo, een initiatiefrapport van de commissie Juridische Zaken, bepleit meer repressieve maatregelen tegen de uitwisseling van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Rapporteur Marielle Gallo stelt het delen van digitale muziek en films op één lijn met grootschalige namaak van merkproducten. "Daardoor dreigen jongeren die een elkaar een song mailen in dezelfde mate gecriminaliseerd te worden als professionele vervalsers die consumenten opzadelen met nagemaakte Rolex-horloges," constateert GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini.

"Het uitstel van debat en stemming stelt ons in staat meer steun te zoeken voor onze alternatieve resolutie", vervolgt Sargentini. "Die resolutie, een compromis van Groenen en Sociaaldemocraten, stelt expliciet dat online filesharing zonder winstoogmerk niet moet worden vervolgd. Wij willen dat de Europese Unie een duidelijk onderscheid maakt tussen filesharing en namaak."

Met het besluit om het verslag-Gallo van de agenda te halen geeft het Europarlement ook een signaal aan de onderhandelaars over ACTA. Die zijn vandaag in het Zwitserse Luzern bijeen om te werken aan een internationaal verdrag tegen namaak. Sargentini: "De stemming vandaag geeft aan dat goedkeuring van ACTA door het Europees Parlement een hachelijke zaak wordt als het verdrag ook over auteursrecht gaat, en al helemaal als het maatregelen voorschrijft tegen filesharers en downloaders. Het Europarlement kan ACTA vetoën. Wat mij betreft gebeurt dat ook als de vrijheid op internet erdoor in het gedrang komt."

Persbericht - 5 juli 2010 - Judith Sargentini