Ingezonden persbericht


Persbericht
NKI-AVL blij met komst Nationaal Kinderoncologisch Centrum

Amsterdam, 5 juli 2010.- Het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) is verheugd over de keuze van het NKOC om het toekomstig Nationaal Kinderoncologisch Centrum te realiseren op het terrein van het NKI-AVL. Volgens de voorzitter van de Raad van Bestuur van het NKI-AVL prof. dr. Anton Berns, 'zal een voor Nederland en Europa uniek samenwerkingsverband ontstaan dat zal leiden tot kankerbehandeling en kankeronderzoek voor zowel kinderen als volwassenen op wereldniveau'.

Het NKI-AVL is gespecialiseerd in het behandelen van volwassen patiënten met kanker. Daarnaast wordt fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek verricht naar kanker. Volgens een internationale commissie behoort het kankeronderzoek van het NKI-AVL tot de wereldtop, zo is recent gebleken tijdens een beoordeling van het instituut die eens in de vijf jaar plaatsvindt. Samenwerking met het NKOC dat zich geheel op kinderkanker richt, zal volgens het NKI-AVL tot wederzijdse versterking leiden op het gebied van behandeling en onderzoek. Verwacht wordt dat deze bundeling van expertise op diverse gebieden nog meer getalenteerde onderzoekers en specialisten aan zal trekken waardoor de kritische massa aan kankeronderzoekers en behandelaars verder toeneemt. Patiënten van alle leeftijdsgroepen kunnen optimaal profiteren van de expertise van de beide organisaties. Dit zijn ook de redenen voor het NKI-AVL geweest om mee te doen aan de locatiekeuzeprocedure die door het NKOC werd uitges chreven.

De vestiging van het NKOC naast het NKI-AVL wordt gesteund door VWS en KWF Kankerbestrijding, die in de basisfinanciering van het NKI voorzien. VWS is onder de gegeven omstandigheden blij met de keuze voor het NKI-AVL. KWF Kankerbestrijding is al jaren voorstander van een nationaal programma kinderoncologie. De samenwerking van NKI-AVL met het NKOC maakt dit programma mogelijk. KWF Kankerbestrijding juicht daarom deze ontwikkeling van harte toe.

De samenwerking kan verder rekenen op steun van het gemeentebestuur van Amsterdam, de provincie Noord-Holland en het Slotervaartziekenhuis. Van alle relevante partijen is commitment verkregen voor stedenbouwkundige inpassing. De gesprekken tussen het NKOC en het NKI-AVL zullen zo snel mogelijk plaatsvinden, zodat het NKOC haar deuren in 2013 kan openen.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR&Voorlichting van het NKI-AVL, Danielle Cardozo, 020-5122867 of 06-51009489.

Het Nederlandse Kanker Instituut (NKI), dat sinds 1913 bestaat, is het belangrijkste centrum voor wetenschappelijk kankeronderzoek in Nederland. Het onderzoek dat hier wordt verricht houdt verband met vragen over het ontstaan van kanker en de mogelijkheden kanker te behandelen. Het NKI is uniek vanwege het hoge niveau van het wetenschappelijk kankeronderzoek. In Nederland is het NKI het enige instituut dat volledig gespecialiseerd is in kanker. Het NKI zit onder één dak met een in kanker gespecialiseerde kliniek: het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL). Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis diagnosticeert en behandelt patiënten met kanker uit heel Nederland. Eén van de belangrijkste voordelen van wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg onder één dak is dat uitkomsten van het onderzoek snel kunnen worden vertaald naar de klinische praktijk.