Gemeente Venray



05 juli 2010

Harrie Jenniskens en Harrie Philipsen in Ysselsteyn vereeuwigd

Het dorp Ysselsteyn eert twee dorpsgenoten met een straatnaam. Het gaat om Harrie Jenniskens, in het dorp bekend als `Pascher Harrie' en Harrie Philipsen. De namen zijn door de inwoners van het dorp via de dorpsraad voorgedragen. Burgemeester en Wethouders hebben de suggesties overgenomen.

De beide Harrie's krijgen een straat in het bouwplan `Achter de Jera'. In dit uitbreidingsplan achter jongerencentrum Jera worden 28 woningen gebouwd. Voor de straatnaamgeving heeft de gemeente de dorpsraad benaderd, die via het dorpsblad een oproep deed aan de inwoners van Ysselsteyn.

Voor het bouwplan "Achter de Jera" is gekozen voor personen die iets hebben betekend voor Ysselsteyn. Het college van B en W komt met de namen Pascher Harriestraat en Harrie Philipsenstraat tegemoet aan de wens van de dorpsraad. De beide Harrie's hebben verschillende maatschappelijke functies vervuld voor de Ysselsteynse gemeenschap. Harrie Jenniskens (Pascher Harrie) stond in het dorp mede aan de wieg van de plaatselijke Boerenleenbank, het gemeenschapshuis, de sportstichting en de fanfare. Jenniskens was van 1958 tot 1974 lid van de gemeenteraad.

Harrie Philipsen was een groot voorvechter van leefbare dorpen en kleine kernen. Philipsen was decennia secretaris en voorzitter van de dorpsraad. Hij was ook voorzitter van het Dorpsradenoverleg in de gemeente Venray en oprichter van de Limburgse Vereniging van Kleine Kernen. Hij was negen jaar lid van Provinciale Staten.

Peelnamen

Behalve de Harrie Philipsenstraat en de Pascher Harriestraat heeft het college ook drie straatnamen gekozen voor de tweede fase van het bouwplan aan de zuidkant van het dorp. Hier worden 33 particuliere kavels door middel van loting verkocht. De straten daar sluiten aan op de reeds bestaande Peelnamen Kienhout en Veenmos. De twee nieuwe straten krijgen de namen Zonnedauw en Veenbes. Ook deze namen zijn door de dorpsraad geadviseerd en door het college van B en W overgenomen.