Socialistische Partij

SP Amsterdam

Protest tegen uitholling minimumloon


05-07-2010 * De gemeente Amsterdam neemt deel aan een landelijke proef die het mogelijk maakt personeel in de sociale werkvoorziening en mensen met een bijstandsuitkering te verplichten voor minder dan het wettelijk minimumloon te werken. De SP vindt dat mensonterend en eist dat de gemeente afziet van de proef. Ter ondersteuning van die eis trakteerden SP'ers maandag medewerkers van DWI en klanten van het Werkplein aan de Weesperstraat op de lunch van de toekomst: water en brood.
Demonstranten voor het Werkplein van DWI
De proef 'werken met loondispensatie' waar Amsterdam zich voor heeft aangemeld is verzonnen door demissionair minister Donner. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Donner hanteert een bijzondere definitie van 'werk moet lonen': hij geeft een beloning hoger dan het sociaal minimum, maar lager dan het wettelijk minimumloon. Maar mensen blijven hierdoor afhankelijk van een uitkering en bouwen ook geen normale pensioenrechten op. De bestaande cao's en het minimumloon worden overboord gezet en je creëert tweederangs werknemers. Het is ongelooflijk dat het nieuwe college hierin meegaat."

SP'ers overtuigen passanten

Van der Pligt kaart de aanmelding van Amsterdam voor de proef woensdag aan in de gemeenteraad middels een interpellatie. Maandag demonstreerde SP samen met de Bijstandsbond al voor het DWI-Werkplein Centrum. "Als het college de aanmelding voor de proef niet intrekt, gaat Amsterdam een hete zomer tegemoet, want wij gaan ons hier niet bij neerleggen", aldus Van der Pligt.