Rijksvoorlichtingsdienst

Koningin woont openingssessie bij van Euralex 2010

Hare Majesteit de Koningin is dinsdagmiddag 6 juli aanwezig bij de openingssessie van het internationale congres Euralex 2010 in het World Trade Center in Leeuwarden. De digitale versie van het Woordenboek van de Friese taal wordt hierbij gepresenteerd. Euralex, European Association for Lexicography, richt zich op de ontwikkeling en bestudering van woordenboeken. Toehoorders zijn onder anderen professionele lexicografen, uitgevers, onderzoekers en softwareontwikkelaars. De organisatie van het congres is in handen van de Fryske Akademy in samenwerking met het Instituut voor Nederlandse Lexicologie in Leiden.

Eén van de hoofdthema's van Euralex 2010 is de lexicografische beschrijving van minderheidstalen en niet-nationale talen. Tijdens de openingssessie spreekt dr. Sarah Ogilvie, universiteit van Cambridge, over 'Lexicography and Endangered Languages: What Can Europe Learn from the Rest of the World?'

De Fryske Akademy is het centrum voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs over de provincie Fryslận, de bevolking, taal en cultuur. Zij is betrokken bij de lexicografische beschrijving van de Friese taal. Dit heeft onder meer geresulteerd in de ontwikkeling van het wetenschappelijk Woordenboek van de Friese Taal. Het eerste deel is gepubliceerd in 1984 dat destijds door de Koningin in ontvangst is genomen. Op dinsdag 6 juli stelt de Koningin het woordenboek, dat inmiddels bestaat uit 25 delen, online beschikbaar.

Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie is een Nederlands-Vlaams wetenschappelijk instituut dat Nederlandse woorden verzamelt, bestudeert, archiveert en woordenboeken produceert.

Lexicografie houdt zich bezig met de vraag hoe woordinformatie zoals betekenis, spelling, uitspraak en gebruik op een verantwoorde en gebruiksvriendelijke manier via woordenboeken toegankelijk gemaakt kan worden.