Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

watergang

Opening project Domburgsche watergang

Op 6 juli a.s. openen dijkgraaf Poppelaars van waterschap Zeeuwse Eilanden en gedeputeerde Frans Hamelink van de provincie Zeeland het project Domburgsche watergang officieel voor publiek. De opening vindt plaats om 14.00 uur en bestaat uit het overvaren van het trekvlot bij Zorg- en Kaasboerderij Pitteperk door beide heren. Behalve grotere waterbergingscapaciteit is ook een officiële wandelroute (laarzenpad) langs de watergang aangelegd. Hierdoor is er een totaal wandelnetwerk van veertig kilometer op en langs de oevers ontstaan.

Het waterschap is uitvoerder en initiatiefnemer van het project. Het doel was het realiseren van extra waterberging in combinatie met het verbeteren van de kwaliteit van het landschap. Hierbij is gebruik gemaakt van natuurvriendelijke oevers. Deze oevers hebben een flauwer aflopend talud, waardoor meer ruimte voor water en meer variatie in flora en fauna ontstaat. De Domburgsche watergang, die van Middelburg naar Domburg loopt, en de Westkapelsche watergang die daar halverwege van aftakt en richting Westkapelle loopt, is gemiddeld circa vijftien meter verbreed, waardoor er 22 hectare extra waterberging is ontstaan.

Bij het realiseren van het project is nauw samengewerkt tussen het waterschap, de provincie Zeeland en Stichting Voetpaden Walcheren.

Nationaal Landschap

Walcheren is aangewezen als Nationaal Landschap. Het project Domburgsche watergang past binnen de doelen van zo'n Nationaal Landschap. Deze zijn het versterken van het landschap door projecten die voor een goed functionerend en vitaal platteland zorgen.

Kosten

De totale kosten van het project bedroegen 3,8 miljoen euro. Hiervan is 2,8 miljoen euro door het waterschap betaald. Het project is daarnaast mogelijk gemaakt met SGB-bijdragen (Subsidie Gebiedsgericht Beleid).Ook de Provincie Zeeland en de gemeenten Middelburg en Veere droegen bij aan dit project.