Greenpeace

Wetswijziging ernstige bedreiging voor Amazone

02 juli 2010

Amsterdam, Nederland -- De vernietiging van het Amazonewoud in Brazilië is dichterbij dan ooit nu de Forest Code onder druk staat. Op 6 juli stemt het Braziliaanse Congres over de wet, die nu de bossen beschermt. Volgens deze wet moeten landeigenaren in de Amazone 80 procent van hun bos in de Amazone intact houden. In het nieuwe plan mogen de Braziliaanse landeigenaren de helft van hun bos kappen voor landbouwgebruik. In totaal 85 miljoen hectare. "Als deze aanpassing erdoor komt, kan een bosgebied zo groot als Engeland en Frankrijk samen verloren gaan. Een desastreus plan voor de Amazone", zegt Nora van der Hoeven, campagneleider bossen van Greenpeace.

Onder het presidentschap van Lula da Silva van Brazilië is de ontbossing in de Braziliaanse Amazone tot nu toe juist enorm afgenomen. Miljoenen hectaren bos en inheems land zijn beschermd. Als Lula de voorgestelde wetswijzigingen doorvoert, ondermijnt dit zijn eigen beleid: de vernietiging van 85 miljoen hectare Amazonewoud is niet alleen rampzalig voor mens en natuur, maar het betekent ook dat er 30 miljard ton CO2 extra vrijkomt in de atmosfeer. Dat staat haaks op plannen van Lula om emissies van Brazilië met 38,9 procent te verminderen in 2020. De druk van vertegenwoordigers van de landbouwindustrie, biobrandstof- en energiesectoren is echter groot. Met de verkiezingen voor de deur willen ze de Forest Code onderuit halen, om zo het landbouwareaal te vergroten.

In april 2008 hebben Nederland en Brazilië afspraken gemaakt om hun aandeel in biobrandstoffen te vergroten, als bijdrage aan duurzame productie en het bestrijden van klimaatverandering. Nu de biobrandstoffensector lobbyt voor het openstellen van het Amazonewoud, wordt het tegenovergestelde bereikt. Shell heeft bijvoorbeeld onlangs een deal gesloten met Cosan, de machtigste producent van bio-ethanol in Brazilië. Deze 12 miljard euro deal zal de bio-ethanol productie van Cosan verdubbelen. De kans is groot dat de nieuwe rietsuikerplantages de rundveehouderijen verdringen, die vervolgens de Amazone intrekken. Biobrandstoffen leiden vaak tot ontbossing, het Energy Revolution scenario van Greenpeace laat zien dat elektrisch transport meestal een beter alternatief is.

De Nederlandse overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en Brazilië met kracht overtuigen van het belang van de huidige Forest Code.


---

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 520.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.

Contact informatie

*

Persvoorlichting Greenpeace 020 52 49 596 Nora van der Hoeven, Greenpeace campagneleider Bossen 06 212 968 90