Massa's Nederlanders feliciteren Dalai Lama voor zijn 75ste verjaardag

02/07/2010 13:20

International Campaign for Tibet

Op 6 juli wordt de Dalai Lama 75 jaar. Uit dankbaarheid voor zijn tomeloze inzet voor wereldvrede, tolerantie, universele verantwoordelijkheid en mededogen viert de International Campaign for Tibet (ICT) zijn verjaardag door middel van een aantal feestelijke activiteiten.

Een aantal Nederlandse prominenten, onder wie Erica Terpstra, Rabbijn Soetendorp, Ruud Lubbers en Peter Slager (Blof) feliciteren de Dalai Lama in een persoonlijke videoboodschap, waarin ze hun hartverwarmende verjaardagswens uitspreken en hun steun voor een spoedige, vreedzame oplossing voor Tibet. Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) committeren zich in hun videoboodschap om in de nieuwe Tweede Kamer de Tibetaanse zaak te blijven steunen.

Meer dan 100.000 ICT-leden in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten doen mee aan de oproep een verjaardagswens in te sturen.

Daarnaast distribueerde ICT 60.000 Boomerang kaarten in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Bezoekers van culturele uitgaansplekken, cafés en bioscopen kunnen deze verjaardagskaart met hun verjaardagswens aan de Dalai Lama gratis insturen.

Op ICT's website www.savetibet.nl is het mogelijk mee te doen aan deze actie door een persoonlijke verjaardagswens aan de Dalai Lama achter te laten. ICT zorgt ervoor dat de felicitaties terecht komen bij de Dalai Lama.

Verjaardagsviering in Ruigoord in Amsterdam

Op de verjaardag van de Dalai Lama op 6 juli viert ICT samen met de Tibetaanse gemeenschap in Nederland een tweedaagse verjaardagsviering. In de ochtend wordt een speciaal 'lang leven' gebed voor de Dalai Lama gehouden. De viering is vooral een feestelijk samenzijn met een Tibetaanse lunch en diner buffet. Iedereen is welkom van 11:00 - 00.00 uur.

Dalai Lama en vredesprijzen

Het streven naar een vreedzame en rechtvaardige Tibet leverde de Dalai Lama hem in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede op. In 2007 ontving hij de hoogste burgerlijke onderscheiding in de Verenigde Staten, de Gold Medal van het Congres, ter erkenning van zijn inzet voor de mensenrechten. In 2008 werd hij gekozen tot de 'meest gerespecteerde staatsman' in de EU en in de VS door een opiniepeiling van de International Herald Tribune.

Ondanks de aanhoudende repressie in Tibet, blijft hij consequent vasthouden aan het oplossen van de Tibetaanse kwestie via dialoog met de Chinese leiders.

De International Campaign for Tibet (ICT) zet zich sinds 1988 in om de mensenrechten en democratische vrijheden in Tibet te bevorderen. ICT ondersteunt het Tibetaanse volk bij het bepalen van hun eigen toekomst en het beschermen van hun cultuur en leefomgeving: activiteiten die de Dalai Lama zeer aan het hart liggen.