Gemeente Roermond

Leerlingen onderzoeken waterleven tijdens Watch

Onlangs is groep 6 van de basisscholen Ankertje-Kompas en Aan de Roer van start gegaan met het waterproject Watch. Onder begeleiding van natuurgidsen van IVN Roermond en medewerkers natuur- en milieueducatie van de gemeente hebben de jonge onderzoekers o.a. het waterleven onderzocht in de vijver van het Mevlanapark en in een waterpartij in natuurgebied Hammerveld. Het veldwerk werd afgesloten met een afterwatch-waterkantpicknick om nog eens rustig na te genieten van de gedane arbeid en het natuurschoon en ervaringen uit te wisselen.

Komende week wordt nog volop aan Watch gedaan. Dinsdag 6 juli om 9.30 uur in een poel bij Dennemarken door groep 7 van basisschool De Schakel en om 13.30 uur in Hammerveld door groep 6B van basisschool De Stapsteen. Op woensdag 7 juli wordt om 9.15 uur de vijver in het Mevlanapark onderzocht door groep 7 van basisschool Laurentius. Groep 6A van basisschool De Stapsteen is donderdagmiddag om 13.30 uur aan de beurt in Hammerveld. Met de resultaten van het veldwerk maken de leerlingen op www.watchweb.nl een waterrapport. Na afloop geeft Rekkik de kikker zijn mening over de kwaliteit van het onderzochte water. Ook vergelijken de leerlingen via Watchweb hun resultaten met andere deelnemers in Nederland.

Watch is een landelijk project van IVN Natuur- en milieueducatie rondom watereducatie waarbij veldwerk, spel en ICT wordt gecombineerd. Speciaal voor Limburg is een provinciale module ontwikkeld rondom de Maas en haar stroomgebieden. De leerlingen komen zo spelenderwijs op een leuke en positieve manier in aanraking met het onderwerp water. Ze bekijken grondig de kenmerken van het water; hoe warm is het? Is het water troebel? Wat is oppervlaktespanning? Op een hele rij van vragen vinden de leerlingen tijdens het veldwerk zelf de antwoorden. Deze noteren ze in hun logboekje. Water moet je namelijk beleven. Deze belevenis verbindt de kinderen met hun eigen omgeving. Het wordt hun trots en dan behandelen ze het ook als iets dat van hun zelf is.

In Limburg wordt Watch gecoördineerd door het IVN Consulentschap Limburg in nauwe samenwerking met en ondersteuning van CNME Regio Venlo, CNME Westelijke Mijnstreek, CNME Parkstad, Bezoekerscentrum Leudal, Samenwerkingsverband NMC Roerdalen/Maasgouw/Echt-Susteren, NME-centrum de IJzeren Man en de Gemeente Roermond. Watch wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Limburgs Landschap, Rijkswaterstaat Limburg, Waterschap Roer en Overmaas en de Provincie Limburg.

Eerste publicatiedatum: 05-07-2010 Bijgewerkt: 05-07-2010