Gemeente Westvoorne


Bezuinigingsdiscussie: minima, zorg en verenigingen worden ontzien

Als gevolg van de wereldwijde economische recessie heeft -net als vrijwel alle Nederlandse gemeenten- ook Westvoorne te kampen met financieel zwaar weer. Door bezuinigingen van de rijksoverheid, zoals minder uitkeringen uit het gemeentefonds, teruglopende grondexploitaties en verminderde dividenden hebben ook voor de gemeentekas grote gevolgen. Dit vertaalt zich in de meerjarenbegroting in een tekort van ⬠2,3 miljoen in 2013.Â

Â

Verder zullen mogelijk meer taken vanuit het Rijk naar de gemeente worden overgeheveld, zonder dat daarbij extra financiële middelen beschikbaar komen. Ook zullen door het Rijk wellicht meer bezuinigingen worden opgelegd.

Bovenstaande noopt het gemeentebestuur tot forse bezuinigingen. Voor dit jaar is al ingrijpend bezuinigd. Financiële ruimte kan alleen nog gevonden worden in het schrappen van taken, door het nemen van efficiencymaatregelen of door het omlaag brengen van de kwaliteit van de dienstverlening. Om hierin keuzes te maken is door de gemeenteraad een discussie gevoerd over de taken die de gemeente doet of moet doen. Aan de hand van deze discussie zijn alle mogelijkheden in beeld gebracht.

De werkwijze in de takendiscussie

âIeder organisatieonderdeel moet een bijdrage leveren aan de bezuinigingen. De opdracht is om 10 % te bezuinigen op het personeelsbudget en 15 % op beïnvloedbare kosten, met als randvoorwaarde dat burgers met een minimuminkomen moeten worden ontzien, de zorgbudgetten worden ontzien en subsidiebijdragen aan verenigingen worden ontzien. Verder is als randvoorwaarde opgenomen dat de bezuinigingen plaatsvinden met zoveel mogelijk behoud van maatschappelijke voorzieningenâ.

Â

De bezuinigingen

Hiermee kwamen de accenten van de bezuinigingen te liggen op het bezuinigen op personeel door natuurlijk verloop, lagere vergoedingen voor de gemeenteraadsleden, minder budget voor de uitvoering van het veiligheidsbeleid, minder geld voor wegenbeheer, groenbeheer en minder budget voor ruimtelijke ontwikkeling. De geplande uitbreiding van de bibliotheek in Oostvoorne komt te vervallen. Het aantal vakleerkrachten gymnastiek gaat omlaag. De subsidie voor Woon Zorg Welzijn trefpunten wordt gehalveerd. Het jeugd- en jongerenwerk wordt anders georganiseerd. Het loket burgerzaken in Oostvoorne wordt in 2012 gesloten.

Â

Maatregelen die de inkomsten verhogen

Naast bezuinigingsmaatregelen is ook gekeken naar maatregelen die de gemeentelijke inkomsten kunnen verhogen. Verwacht wordt dat extra inkomsten worden verkregen door het verkopen van openbaar groen. Verder zullen vanaf 2013 extra inkomsten mogelijk zijn door rendementsverbetering van het woonbedrijf. Om dit te realiseren wordt jaarlijks een beperkt aantal huurwoningen verkocht. Ook kwam er een verzoek uit de gemeenteraad voor een onderzoek naar de mogelijkheden om de toeristenbelasting te verhogen.Â

Verder is in het kader van de takendiscussie besloten om ook extra uitgaven te doen. Extra geld â ⬠100.000,00- gaat naar het onderdeel economie. Hiervan wordt een ondernemersloket ingericht en wordt de verdere uitwerking van de vastgestelde nota âWestvoorne Natuurlijk Actiefâ ter hand genomen. Ook voor mantelzorg wordt vanaf 2011 extra geld uitgetrokken.

Vervolgstappen

De uitkomsten van de takendiscussie zullen worden verwerkt in de begroting 2011 en de bijbehorende meerjarenbegroting 2012-2014. Deze begroting(en) zullen in oktober 2010 in de gemeenteraad worden behandeld.