Gemeente Wijdemeren


Prof. Griessen benoemd tot officier

Prof. Griessen benoemd tot officier

Koninklijke Onderscheiding voor professor dr. Ronald Griessen uit Kortenhoef.

Op vrijdagmiddag 2 juli nam professor dr. Ronald Griessen wegens emeritaat afscheid als hoogleraar van de Vrije Universteit Amsterdam. Ter gelegenheid van zijn afscheid vond in het Koninklijk Instituut voor de Tropen het symposium Energy 2010: back to the future plaats. Daarna spelde burgemeester Smit hem de versierselen op die horen bij zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Waterstof
De van oorsprong Zwitserse Ronald Griessen was sinds 1976 verbonden aan de VU, sinds 1980 als hoogleraar experimentele natuurkunde bij de faculteit der exacte wetenschappen. Vanaf het begin van zijn carrière hield hij zich bezig met een belangrijk aspect van duurzaamheid, namelijk de opslag van waterstof in metalen. Waterstof is de belangrijkste vernieuwbare energiedrager. In de jaren 80 en 90 was hij internationaal een van de belangrijkste spelers op het gebied van kritische stromen in supergeleiders, die een grote rol spelen bij zuiniger energietransport.

Wereldwijde bekendheid
Sinds 1984 had hij een eigen vakgroep, die in 1996 wereldwijde bekendheid haalde met de ontdekking van zogeheten schakelbare spiegels, dunne films van materialen die spiegelend zijn, maar verzadigd met waterstof doorzichtig en isolerend worden. Hiervoor ontving hij in 2001 de Physicaprijs. De ontdekking leidde ook tot drie patenten en een langdurige relatie met Philips.

Bijzondere waarde
Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert de heer Griessen als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen, anderen heeft gestimuleerd, een of meer bijzondere prestaties heeft geleverd en werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.

(06-07-2010)