Windturbinebouwer speelt in op vergunningproblematiek

06/07/2010 09:33

Vestas Benelux

Vergunningen voor windturbines komen moeizaam tot stand, met name in gebieden waar een hoogte van 40 meter het maximum is wat binnen de vergunningen past. Speciaal voor Nederland komt windturbinebouwer Vestas op de markt met een windturbine welke hierop optimaal is aangepast.

Vergunningen voor windturbines en windparken kennen een lange doorlooptijd. Het duurt gemiddeld twee tot tien jaar tussen het eerste initiatief en het verlenen van de laatst benodigde vergunning. Deze tijd wordt gebruikt om draagkracht te krijgen bij alle belanghebbenden in de directe omgeving van de windturbine. Helaas is dit proces ook een hoofdoorzaak van een relatief kleine slagingskans van deze projecten.

Deze vergunningenproblematiek speelt niet alleen de professionele ontwikkelaars van windparken parten, maar ook de particulieren en agrariërs welke slechts één windturbine willen plaatsen, of een oude windturbine willen vervangen door een modernere en efficiëntere windturbine.

Door de wereldwijde vraag naar betaalbare duurzame energie zijn windturbines in de laatste jaren groter en veel efficiënter geworden. Grotere windturbines van drie Megawatt kunnen nu op dezelfde plek circa achttien keer zoveel energie leveren dan een 250 kilowatt windturbine tien jaar geleden. Ook draaien grotere windturbines minder keren per minuut rond, waardoor ze rustiger zijn om te zien.

Door lokale regelgeving zijn de modernste windturbines echter te groot geworden voor diverse locaties. Met name in Friesland en Groningen hebben de lokale overheden de beperking ingevoerd dat alleenstaande 'solitaire' windturbines de rotor-as op een hoogte van maximaal 40 meter mogen hebben. Deze regeling stamt nog uit de tijd dat overheden liever meerdere kleine windturbines in hun regio lieten plaatsen dan enkele grote. Alleen kleinere turbines kunnen hier nog geplaatst worden. Kleine windturbines zijn echter relatief duur om te bouwen, en in combinatie met een lage energieopbrengst kosten ze soms meer dan ze opbrengen.

Op initiatief van de Nederlandse vestiging van Vestas in Arnhem, heeft de Deense windturbinebouwer Vestas voor de locaties met deze hoogtebeperking een oplossing gevonden. Vestas monteert nu de modernste uitvoering van een 850 kilowatt windturbine op een toren van precies 40 meter. De windturbine heeft een rotordiameter van 52 meter, waardoor de rotor diameter en de torenhoogte ook in een mooie visuele verhouding staan. De toren van 40 meter werd eerder ook al toegepast door Vestas, en is nu voorzien de recentste veiligheidsupdates waardoor de toren weer volop voldoet aan de Nederlandse eisen.

Door mensen met plannen voor een nieuwe windturbine is al volop positief gereageerd op deze productontwikkeling. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de afdeling Sales van Vestas in Arnhem.





http://www.vestas.nl