Rijksoverheid


`Benzinemarkt moet transparanter'

Nieuwsbericht | 06-07-2010

Een nieuwe minister van Economische Zaken moet meer transparantie eisen van oliemaatschappijen zodat consumenten meer inzicht krijgen in de prijzen van brandstof.

Dat schrijft minister Van der Hoeven dinsdag 6 juli 2010 aan de Tweede Kamer. In de brief concludeert ze dat de brandstofsector niet bereid is om de prijstransparantie zelf te verbeteren.

Gesprekken

De prijstransparantie van de brandstofmarkt is in vergelijking met bijvoorbeeld de energiemarkt niet goed. In oktober 2009 stelde Van der Hoeven voor om hier iets aan te doen. Om dit te bereiken heeft ze gesprekken gevoerd met brancheverenigingen van tankstationexploitanten en oliemaatschappijen.

Wetsvoorstel

`Als ik nog missionair was, zou een wetsvoorstel om pomphouders te verplichten hun actuele benzineprijzen te publiceren voor mij een serieuze optie zijn,' aldus de minister. `Ik adviseer mijn opvolger dan ook om van pomphouders meer transparantie te eisen. Dit leidt tot meer concurrentie en dat is in het voordeel van de consument, in dit geval de automobilist. Het is daarbij wel nodig dat er naar de handhaafbaarheid wordt gekeken en het mag ook niet tot te veel administratieve lasten leiden.'

Documenten en publicaties

Benzineprijzen beter vergelijkbaar maken voor de consument

'De benzineprijzen van de verschillende tankstations moeten beter vindbaar worden en beter vergelijkbaar zijn voor de consument. ...