Unie van Waterschappen: geen concessies aan waterveiligheid

06/07/2010 10:13

Unie Van Waterschappen

De Unie van Waterschappen dringt er bij de Kamer en de nog te vormen regering op aan dat terdege rekening wordt gehouden met het vorige week bekend geworden tekort van circa 1 miljard euro op de versterkingen van de dijken. De waterschappen hebben in november vorig jaar een aanbod aan het Rijk gedaan om een deel van de kosten van het Hoogwaterbeschermingsprogramma voor eigen rekening te nemen. Samen met andere maatregelen die in het teken staan van kostenbesparing, samenwerking en kwaliteitsverhoging, hebben de waterschappen toen al geanticipeerd op de noodzaak tot bezuinigingen bij het rijk. Dit aanbod staat onverkort zegt de woordvoerder van de Unie van Waterschappen.

Minister Eurlings heeft op 2 juli de voorgangrapportage over het Hoogwaterbeschermingsprogramma, het versterken van dijken, duinen en waterkeringen om overstromingen en wateroverlast te voorkomen, naar de Tweede Kamer gestuurd. De minister meldt dat de ramingen uit het verleden thans forse stijgingen laten zien.

In de voortgangsrapportage wordt een tekort van rond de 1 miljard euro verwacht op de maatregelen om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Om dit tekort aan te pakken kondigt de minister aan de versterkingsprojecten soberder te willen invullen en met twee jaar te willen vertragen.

"De waterschappen zijn bezorgd over de aanpak. Want de veiligheid mag niet in het geding komen. Gelet op de boodschap van de minister moeten we nu beslissen hoe we onze waterveiligheid in de toekomst financieren. Het gaat om grote investeringen voor nu en in de toekomst. Deze beslissingen dulden geen uitstel, daarop moeten wij geen concessies doen. Overstromingen in omliggende landen hebben de afgelopen maanden laten zien hoe belangrijk waterveiligheid is", reageert Jan Geluk, portefeuillehouder waterkeringen bij de Unie en dijkgraaf van waterschap Hollandse Delta.