Gemeente Edam-Volendam

Schorsing verkeersbesluit Zuideinde d.d. 31 maart 2010

Op 31 maart 2010 is het verkeersbesluit gepubliceerd waarin o.a. is opgenomen dat het Zuideinde van 1 april tot 1 oktober tussen 11.00 en 21.00 uur wordt afgesloten voor al het gemotoriseerd verkeer, uitgezonderd bewoners, ondernemers, bezoekers van Zeilmakerij Schokker en machinefabriek W. Prins, alsmede hulpdiensten.van de rechtbank Haarlem verzocht het besluit te schorsen.

Tegen dit besluit heeft een groot aantal ondernemers van het zuidelijk deel van de Haven bezwaar aangetekend en tevens aan de Voorzieningenrechter van de rechtbank Haarlem verzocht het besluit te schorsen.

Op 22 juni 2010 heeft de Voorzieningenrechter bij mondelinge uitspraak het verkeersbesluit geschorst voor zover betrekking op het afsluiten van het Zuideinde. De overige in het verkeersbesluit genomen maatregelen, zoals de afsluiting van het Noordeinde, zijn niet geschorst.

De Voorzieningenrechter heeft o.a. overwogen dat het verkeersbesluit niet met de vereiste zorgvuldigheid is voorbereid omdat niet is gebleken dat er verkeerskundig onderzoek is gedaan naar de verkeersintensiteit in het toeristisch centrum, zulks gerelateerd aan het aantal voetgangers en fietsers.

Naar aanleiding hiervan is besloten om mechanische en handmatige tellingen op het zuidelijk en noordelijk deel van de Haven te laten verrichten en een verkeerskundig onderzoek in te stellen.

Voorts zal overleg plaatsvinden met de werkgroep Zuideinde, waarin de bewoners, ondernemers en de gemeente zijn vertegenwoordigd.