Saxion
BR>

vr 02 juli 2010

Artrosepatienten verzuimen niet meer dan gezonde werknemers

Zo'n vierhonderdduizend mensen in ons land lijden aan de reumatische aandoening artrose. Ondanks de pijn en beperkingen verzuimen ze niet meer dan gezonde werknemers.

Dit blijkt uit het proefschrift van André Bieleman, onderzoeker bij het Saxion Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie. Op 30 juni promoveert hij als eerste Saxion-onderzoeker op dit onderwerp aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lange tijd is artrose beschouwd als een normaal en onvermijdelijk gevolg van het ouder worden, met weinig behandelmogelijkheden. Geleidelijk is duidelijk geworden dat veel mensen met artrose jonger zijn dan 65 jaar en nog betaald werk verrichten. Als rekening wordt gehouden met hun beperkingen en aanpassingen op de werkplek gerealiseerd worden kunnen zij nog prima functioneren. Om toekomstig verzuim te voorkomen is aandacht voor deze groep dus noodzakelijk. Vandaar dat Bieleman ook meer aandacht voor preventie adviseert.

Drs. H.J. Lodewijk Ridderbos, algemeen directeur van het Reumafonds, dat het onderzoek financieel mede mogelijk maakte : "Het Reumafonds financiert voor ruim 10 miljoen euro het CHECK-onderzoek. CHECK, de afkorting staat voor Cohort Heup En Cohort Knie, is een tienjarig onderzoek onder 1002 deelnemers met heup- en knieklachten. Mede op basis van de eerste resultaten van CHECK heeft André Bieleman zijn onderzoek gedaan. Ik verwacht dat zijn proefschrift een belangrijke start is van een reeks publicaties naar wat de invloed van artrose is op de maatschappij en de arbeidsparticipatie."

Lectoraat Gezondheid en Bewegen >>


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------

Meer informatie:

De titel van het proefschrift is `Work participation and work capacity in early osteoarthritis of the hip and knee'. Bieleman werkt bij het Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn en Technologie van Saxion en is daar verantwoordelijk voor de programmalijn Arbeid en Gezondheid.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Frits Oosterveld, lector Gezondheid en Bewegen: 053 - 487 19 70 of André Bieleman, de promovendus: 053 - 487 10 18.

____________________ Zoek