Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Kostprijs big en vlees in nieuw Landelijk Biggenprijzenschema vertonen lichte stijging

6 jul 2010

De berekende kostprijs van een big bedraagt volgens het Landelijk Biggenprijzenschema van juli 2010 ⬠49,54 inclusief BTW. De berekende kostprijs per kg varkensvlees bedraagt ⬠1,55 inclusief BTW De kostprijzen zijn berekend op basis van de actuele voerprijzen en op basis van de technische en economische resultaten van het jaar 2009. Wageningen UR Livestock Research berekent deze kostprijzen in samenwerking met LTO, DLV en Rabobank in opdracht van het productschap Vee en Vlees. In juli van ieder jaar wordt een opnieuw berekend kostprijsschema uitgebracht en in januari daaropvolgend wordt deze geüpdate met actuele voerprijzen.

In het Landelijk Biggenprijzenschema worden de kostprijzen van een big en van een kg varkensvlees berekend, waarbij uitgegaan wordt van een modern volwaardig bedrijf. De kostprijs is gestegen van ⬠49,10 per big in januari 2010 naar ⬠49,54 inclusief BTW in juli 2010. De kostprijs van vlees is toegenomen van ⬠1,54 in januari 2010 naar â¬
1,55 (inclusief BTW) per kg vlees.

In de zeugenhouderij stijgen de de gezondheid-, KI- en overige veekosten al enige jaren. Ten opzichte van het vorige schema zijn ook nu deze kosten met ruim ⬠10,- per zeug toegenomen. Samen met duurder biggenvoer maakt dit dat de verbeterde technische resultaten in de zeugenhouderij de stijgende kosten niet volledig kan compenseren. Alleen de lagere rente en de lagere mestafkosten gaven een kleine verlichting.

Ook in de vleesvarkenshouderij is de kostprijs gestegen. De voerprijs is hier debet aan. Ook hier waren de hogere groei, lagere voederconversie en de lagere uitval niet voldoende om kostprijs gelijk te houden. Ook de lagere rente en lagere mestafzetkosten gaf een lichte druk op de kostprijs.

Op basis van deze kostprijzen kan bij een gegeven opbrengstprijs van varkensvlees een richtprijs voor biggen worden berekend, waarbij een eventuele winst of verlies evenredig tussen zeugenhouder en vleesvarkenshouder wordt verdeeld. Op basis van deze relatie komt het Landelijk Biggenprijzenschema tot stand, waarin bij een bepaalde vleesprijs (basisnotering) een biggenprijs is af te lezen (= wekelijkse richtprijs). In de richtprijsberekening wordt uitgegaan van de nieuwe Vion-notering. Bij de berekening van de richtprijs wordt gerekend met een netto korting van 6,9 eurocent op de roepprijs voor kwaliteit, concept en bedrijfstoeslagen, exclusief de te verrekenen afleverkosten.

Het nieuwe Biggenprijzenschema is hier te downloaden. Evenals in januari zijn zowel een schema inclusief omzetbelasting als exclusief omzetbelasting beschikbaar. De gepubliceerde richtprijsnoteringen en voerprijscorrecties blijven gebaseerd op het schema inclusief omzetbelasting.

Contact
Bert Bosma
Tel. 0320 - 293 505