NEN


Richtlijn Openbare Verlichting op de schop

dinsdag 6 juli 2010, 09:51

Normen zijn aan verandering onderhevig, puur vanwege de wijzigende praktijk. Dat geldt ook voor openbare verlichting, waarin de afgelopen jaren andere lampen worden toegepast. De Nederlandse Praktijkrichtlijnen NPR 13201-Wegverlichting wordt voor het eerst in acht jaar aangepast.

De commissie Openbare Verlichting van de Nederlandse Stichting voor Verlichting (NSVV), coördineert de herziening. Eind 2010 moet de nieuwe nationale kwaliteitsrichtlijn klaar zijn. Hierin zijn impliciet aanbevelingen opgenomen die leiden tot energiebesparing. De Taskforce Verlichting heeft de NSVV verzocht om bij de aanpassing van de huidige richtlijnen specifiek te kijken naar mogelijkheden tot energiebesparing.

Verbetering
Volgens Ruben van Bochove, voorzitter van de werkgroep Herziening NPR 13201-1 was het de hoogste tijd om alle inzichten te verwerken die in de afgelopen jaren zijn opgedaan. Zo sluit de richtlijn dan op de praktijk aan. De ontwikkeling van de techniek is snel gegaan en energie-efficiënte verlichting is sterk verbeterd. Tevens zal de werkgroep Herziening NPR 13201-1inzichten over sociale veiligheid en verkeersveiligheid in de hernieuwde verwerken.

Lichtkwaliteit voorop
Uitgangspunt voor de aanpassing van de NPR is de benodigde lichtkwaliteit. De leden van de werkgroep bekijken eerst de functie en de gebruikers van een gebied. Op basis daarvan wordt bepaald wat de gewenste verlichtingskwaliteit is. Bij veranderingen van de functie of bij de gebruikers in het gebied kan de benodigde lichtkwaliteit veranderen, wat kan leiden tot besparingen. Is er minder licht nodig, zoals bij 'mesopisch zien', dan wordt dit in de richtlijn verwerkt. Daarbij wordt uitgegaan van dat de lichtkwaliteit niet naar beneden wordt bijgesteld om energie te besparen. Nieuwe inzichten met betrekking tot sociale veiligheid kunnen van invloed zijn op het vereiste lichtkwaliteit.

EU-norm wijzigen
Met het wijzigen van NPR 13201 zal de NSVV haar bevindingen ook aan de Europese standaardisatieorganisatie CEN-CENELEC aanbieden. Deze organisatie is bevoegd om de EU-norm, waarop de NPR is gebaseerd, te wijzigen. Het aanpassen van de norm zal vermoedelijk een jaar langer duren. Maar de NSVV heeft goede hoop dat de voorstellen van Nederland daarin worden verwerkt, waardoor de NPR ook officieel als nieuwe richtlijn is afgeleid van de EU-norm
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR-CEN/TR 13201-1:2004 en (Norm) NPR 13201-1:2002 nl (Norm) NEN-EN 13201-3:2003/C1:2006 en (Norm) NEN Elektromail (Publicatie)