Gemeente Anna Paulowna

Misleidende verkoop van energie

Inwoners van Anna Paulowna hebben bij de gemeente gemeld dat zij zijn benaderd door een nieuwe energieleverancier, die hen op een overdonderende wijze een nieuw energiecontract aanbood. Men brengt de betrokken personen in verwarring door te stellen dat het bedrijf samenwerkt met NUON. Hierdoor wekt men de indruk dat NUON deze dienst aanbiedt, wat niet het geval is. Maar de handtekening is dan in veel gevallen al gezet. Bewoners benaderen vervolgens de gemeente met de vraag of er een vergunning is verleend en wat ze kunnen doen om het contract op te zeggen.

Zelf verantwoordelijk
Voorop staat dat u zelf verantwoordelijk bent voor het aangaan van overeenkomsten. De verkopende partij heeft een ventvergunning nodig voor het huis aan huis aanbieden van goederen of diensten. U kunt de verkoper aan de deur dus altijd vragen of de gemeente een vergunning heeft verleend. Het is voor de gemeente of politie lastig om te handhaven als men zonder vergunning langs de woningen gaat om diensten aan te bieden. Dagen en tijdstippen waarop men langs de deuren gaat, zijn immers niet bekend.
Â
Bedenktijd
Verkoop van producten via internet, e-mail, telefoon en postorderbedrijf vallen onder âkoop op afstandâ. Dit houdt in dat u als consument altijd een bedenktijd heeft van zeven werkdagen na ontvangst van het product. Dit geldt overigens niet voor alle producten, maar wel voor de levering van gas en elektriciteit. Voor verkoop aan de deur of een demonstratie in huis geldt de Colportagewet. Deze wet houdt in dat u als consument acht dagen bedenktijd hebt nadat de verkoper de koop schriftelijk heeft bevestigd. Dit geldt alleen voor aankopen boven 34 euro.
Â
Opzeggen
Na het sluiten van het contract heeft u dus nog een aantal dagen bedenktijd. Als u het contract wilt opzeggen, is het van belang om dit zo snel mogelijk schriftelijk te doen binnen de genoemde bedenktijd. In de brief kunt u aangeven dat u ongevraagd door een verkoper aan de deur bent benaderd met het aanbod om een nieuw contract te sluiten voor het afnemen van groene stroom en dat u bij nader inzien vindt dat er sprake is van ongepaste verkooptechnieken. Dit omdat de indruk is gewekt dat het bedrijf in opdracht van of in samenwerking met een landelijk bekende energieleverancier de betreffende dienst aanbiedt, wat bij nader inzien niet blijkt te kloppen. Binnen de bedenktijd hoeft u overigens geen reden op te geven als u de overeenkomst wilt ontbinden. Binnen deze wettelijke afkoelingsperiode heeft u altijd het recht om de overeenkomst te ontbinden, ook zonder opgave van een reden. Â
Meer informatie
Heeft u meer vragen over het overstappen naar een andere leverancier, dan kunt u terecht op de site van:

- (Directie toezicht energie), www.dte.nl;
- het Ministerie van Economische zaken, www.kiesenergie.nl;

- de site van de consumentenbond,
www.consumentenbond.nl.