Gemeente Brummen


Centrumplan Eerbeek heeft prioriteit

(Oorspronkelijke publicatie datum: 06-07-2010)

Het nieuwe college van burgemeester en wethouder heeft uitsproken dat het centrumplan van Eerbeek prioriteit heeft en houdt. Het Akkoord op Hoofdlijnen zoals dat onder verantwoordelijkheid door het vorige college is opgesteld wordt op dit moment opnieuw besproken met de partners. De intentie is om het (gewijzigde) akkoord alsnog zo spoedig mogelijk te tekenen. Verder heeft het college besloten de financiële gevolgen van het plan zoals dat tot dusver ontwikkeld is, te betrekken bij de gemeentebrede afweging bij de begrotingsbehandeling in dit najaar.

Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad een structuurvisie voor het centrumplan Eerbeek vastgesteld. Vervolgens is een Akkoord op Hoofdlijnen opgesteld tussen de belangrijkste betrokken (markt)partijen. In de tussentijd heeft er een wisseling van de wacht plaatsgevonden binnen het gemeentebestuur. Dit heeft onder andere tot gevolg dat het huidige college niet meer uitgaat van een nieuw gemeentehuis in Eerbeek. Ook tijdens de opiniërende raadsvergadering van 20 mei heeft de gemeenteraad het college de boodschap meegegeven dat de raad unaniem achter het centrumplan blijft staan en dat het plan met voortvarendheid moet worden opgepakt. Het gemeentebestuur kijkt met deze achtergrond op een aantal punten anders aan tegen het al opgestelde akkoord op hoofdlijnen. Maar wel blijft het uitgangspunt punt dat een vernieuwd Eerbeeks dorpscentrum een prioriteit van het gemeentebestuur blijft.

Onderzoek naar andere invulling
Het college is nu in gesprek met de partners over het akkoord op hoofdlijnen. Dit gaat onder andere ook over een andere invulling van het stationsgebied. Stedenbouwkundig bureau Kuiper Compagnons (het bureau dat mede betrokken was bij het opstellen van de vastgestelde Structuurvisie) heeft de opdracht gekregen om de stationsomgeving in Eerbeek opnieuw te bestuderen, zonder daarbij aan de uitgangspunten van de Structuurvisie te komen. Duidelijk is dat het wegvallen van de komst van het gemeentehuis vraagt om een andere invulling van het gebied bij het stationsgebouw in Eerbeek.

Het Centrumplan Eerbeek behoudt prioriteit, maar het college heeft wel laten weten dat de uiteindelijke beslui-ten rondom het centrumplan moeten passen binnen het gemeentelijke huishoudboekje. Vanwege de komende bezuinigingen (op rijksniveau, maar ook op gemeentelijk niveau) moeten het gemeentebestuur de komende periode belangrijke financiële keuzes maken, vooral ook wat betreft het doen van investeringen. De besluitvor-ming over het centrumplan wordt hierin integraal meegewogen.

Adviesgroep blijft meedoen
In dialoog tussen de gemeente Brummen en de Adviesgroep Eerbeek is de herbevestiging van het belang van het Eerbeeks centrumplan inmiddels verwoord en besproken. Op verzoek van de gemeenten en vanwege maatschappelijke betrokkenheid én draagvlak blijft deze groep de komende periode actief meedenken, ook waar het gaat om mogelijkheden om realistische plannen te maken en waar mogelijk versoberingsvoorstellen te doen.

Uiteindelijk moeten de betrokken projectpartners voor 31 december 2010 hun afspraken over de ontwikkeling van het centrum van Eerbeek in een contract hebben vastgelegd. Deze datum is verbonden aan een subsidie die de provincie heeft toegezegd voor het centrumplan.

Meer informatie
Op de projectpagina vindt u meer informatie over dit plan, onder andere de structuurvisie. Heeft u vragen over het centrumplan, dan kunt u deze stellen aan de projectleider, de heer J. Asma. Hij is bereikbaar via mailadres j.asma@brummen.nl of via het centrale telefoonnummer (0575) 56 82 33.