Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Opnieuw warmer en eind van de week lokaal tropisch. 6 juli 2010 - Vanaf woensdag stroomt vanuit het zuiden opnieuw warmere lucht over het land. Tegen het weekeinde zijn in het binnenland lokaal tropische temperaturen mogelijk van 30 graden of iets daarboven. Of we een landelijke hittegolf gaan halen is nog even de vraag. EPS-berekening van de temperatuur op 2 meter hoogte in De Bilt. Groene lijntjes zijn de 50 afzonderlijke berekeningen. Rode lijn is de operationele run, blauw is de controle-run en bruin een ensemble-gemiddelde.
EPS-berekening van de temperatuur op 2 meter hoogte in De Bilt. Groene lijntjes zijn de 50 afzonderlijke berekeningen. Rode lijn is de operationele run, blauw is de controle-run en bruin een ensemble-gemiddelde.
Er is officieel sprake van een landelijke hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen) en in dat tijdvak bovendien op zeker drie dagen minstens 30 graden is bereikt (tropische dagen). Of we dit criterium de komende 5 dagen gaan moeten halen is nog de vraag. Het is daarbij interessant om te kijken naar de lange termijn computerberekeningen. We moeten wel in het oog houden dat de verwachtingen voor de lange termijn geen gedetailleerde weerberichten zijn, maar slechts een trend. Deze weersverwachtingen zijn gebaseerd op de uitkomsten van computerberekeningen van het Europees Centrum voor Weersvoorspellingen op Middellange Termijn. Het ECMWF, waarin het KNMI participeert, is al in 1980 begonnen met tiendaagse verwachtingen en heeft veel onderzoek gedaan naar verbetering van de kwaliteit. Voor het gebruik en de interpretatie van al die gegevens is de vlindertheorie van de Amerikaanse meteoroloog Lorenz van groot belang: het klapwieken van een vlinder in Amazonegebied kan er bij wijze van spreken voor zorgen dat een depressie ontstaat die twee dagen later in ons land voor regen en wind zorgt. Een kleine verstoring kan enorme gevolgen hebben voor het weer in de komende dagen en is dus van belang voor de weersverwachtingen.

Ensemble-methode
Het ECMWF en het KNMI hebben een speciale methode ontwikkeld die zulke verstoringen incalculeert, de zogeheten ensemble-methode (EPS). De computer produceert voor elk van de komende vijftien dagen een 50-tal weerkaartjes ter grootte van een flinke postzegel, die de mogelijke weersituatie aangeeft. Door de computer 50 maal de berekeningen opnieuw uit te laten voeren, met een kleine wijziging in de beginsituatie, is het mogelijk om iets te zeggen over de betrouwbaarheid. De uitkomsten worden op verschillende manieren gepresenteerd, niet alleen in weerkaartjes en grafiekjes maar ook in de vorm van de zogenaamde pluim.

We zien in de EPS berekeningen van hedenochtend (figuur rechtsboven) dat vanaf vrijdag de temperatuur in de middag rond de 30 graden schommelt in centraal-Nederland. Op zaterdag en zondag zien we veel grotere spreiding optreden hetgeen aangeeft dat de betrouwbaarheid afneemt. Het is daarom ook nog maar de vraag of in De Bilt de 30 graden op die dagen wordt gehaald.

EPS-berekening van de neerslag in De Bilt. Groene lijntjes zijn de 50 afzonderlijke berekeningen. Rode lijn is de operationele run, blauw is de controle-run en bruin een ensemble-gemiddelde. EPS-berekening van de neerslag in De Bilt. Groene lijntjes zijn de 50 afzonderlijke berekeningen. Rode lijn is de operationele run, blauw is de controle-run en bruin een ensemble-gemiddelde. Ook zien we een onzekerheid in de weersverwachting terug als we kijken naar de vele groene lijntjes in de neerslag voor dit weekeinde. Feitelijk zijn dit lokale regen- en onweersbuien die in de ene berekening wel optreden in De Bilt en in de andere berekening niet. Dit is niet helemaal verwonderlijk omdat dergelijke fenomenen een heel lokaal karakter hebben. Na het weekeinde zien we dat de kans op buien geleidelijk groter wordt (er komen steeds meer groene lijntjes bij met een grotere amplitudo).

Hoe bijzonder zijn temperaturen van boven de 30 graden in Nederland? In de figuur hieronder blijkt bijvoorbeeld dat temperaturen van 30 °C of hoger ("tropische dagen") kunnen optreden van mei tot half september. Van juni tot en met september daalt de temperatuur soms niet verder dan 18 °C. De hoogste temperaturen worden in ons land vrijwel altijd ver in het binnenland geregistreerd. Het relatief koele zeewater heeft een temperende invloed op de temperatuur in de kustregio's. Zo varieert het langjarig gemiddelde van het aantal tropische dagen van nul op de Wadden tot zes plaatselijk in het zuidoosten van het land.

Bandbreedte waarbinnen globaal de hoogst mogelijke maximum- en minimumtemperaturen in De Bilt liggen (gebaseerd op metingen over het tijdvak 1901-2007).
Bandbreedte waarbinnen globaal de hoogst mogelijke maximum- en minimumtemperaturen in De Bilt liggen (gebaseerd op metingen over het tijdvak 1901-2007).

In sommige jaren wordt er geen enkele tropische dag geregistreerd, terwijl in andere jaren er een aantal voorkomen. Zo werden in 1947 in De Bilt achttien tropische dagen genoteerd. Maastricht telden er dat jaar zelfs 27.

De hoogste temperatuur ooit in ons land gemeten is 38,6°C. Dat was op 23 augustus 1944 in Warnsveld, in de Gelderse gemeente Zutphen. Temperaturen van meer dan 35 graden zijn het laatst gemeten op 2 juli 2010 en daarvoor op 20 augustus 2009. Hoe zeldzaam deze temperaturen zijn blijkt wel uit het feit dat in het zuiden van Limburg in de afgelopen ruim honderd jaar op slechts vier dagen 37 graden of meer is gemeten. Kijken we wat noordelijker in Nederland dat zien we dat op de Vliegbasis Twenthe het sinds het begin van de metingen in 1951 zes keer warmer is geworden dan 35 graden, dus gemiddeld eens per tien jaar.
---

EPS-berekening van de neerslag in De Bilt. Groene lijntjes zijn de 50 afzonderlijke berekeningen. Rode lijn is de operationele run, blauw is de controle-run en bruin een ensemble-gemiddelde. Eerste uitgave: 06-07-10