Gemeente Bedum


Lek in rioolwaterpersleiding tussen Bedum en Onderdendam

06 juli 2010
Vrijdagmiddag 2 juli is aan een rioolwaterpersleiding tussen Bedum en Onderdendam een lek ontstaan. Het waterschap Noorderzijlvest verwacht niet dat het lek zal leiden tot ernstige overlast. Er is ook geen gevaar voor de volksgezondheid. Naar verwachting duurt het herstel van de persleiding ongeveer een week.

De persleiding transporteert het rioolwater uit delen van Groningen, met name de gemeente Bedum naar de zuiveringsinstallatie in Onderdendam. Het lek is ontstaan tijdens het plaatsen van een beschoeiing.

Het rioolgemaal is uitgeschakeld om de lekkage te beperken. Het rioolwater wordt met behulp van tankwagens naar de zuiveringsinstallatie vervoerd. Dit gebeurt vanaf het rioolgemaal en sinds maandagmiddag, om verkeersveiligheidsredenen, ook vanaf Vlijt in Bedum.
Het transport kan tot enige overlast voor omwonenden leiden. In geval van zeer hevige neerslag zal het waterschap het rioolgemaal eventueel tijdelijk in werking moeten stellen, waardoor verdund rioolwater in beperkte mate het Boterdiep in kan stromen. Noorderzijlvest zal in dat geval het Boterdiep doorspoelen om de waterkwaliteit op peil te houden. Deze waterkwaliteit wordt doorlopend gemonitord door waterschapsmedewerkers.

Niet zwemmen
Ook al is het Boterdiep geen officieel zwemwater, het wordt met het warme weer wel als zodanig gebruikt. Waterschap Noorderzijlvest raadt af het Boterdiep de eerstkomende tijd als zwemwater te gebruiken. Hiervoor worden waarschuwingsborden geplaatst. In zijn algemeenheid adviseert het waterschap Noorderzijlvest alleen te zwemmen in officieel, gecontroleerd zwemwater.

De voorbereidingen voor de reparatie zijn ondertussen gestart. De reparatie is op zn vroegst donderdag 8 juli afgerond. Vanaf dat moment wordt het rioolwater weer op de reguliere wijze afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie.