Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Vernieuwde weerradar op Sint Maarten
Succesvolle samenwerking KNMI en Antilliaanse weerdienst 6 juli 2010 - Na jaren buiten werking te zijn geweest, is de weerradar op Sint Maarten sinds vorige week weer operationeel. Op vrijdag 2 juli is de vernieuwde weerradar op het Antilliaanse eiland officieel in gebruik genomen, in het bijzijn van minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings en de Antilliaanse minister van Verkeer en Vervoer Patrick Illidge.
De met de nieuwste technologie verbeterde weerradar is een belangrijke aanwinst voor de Meteorologische Dienst Nederlandse Antillen en Aruba (MDNA&A) om op adequate wijze weersverwachtingen te kunnen maken voor de Bovenwindse Eilanden en de regionale luchtvaart. Daarnaast is deze weerradar een essentieel onderdeel van het radarnetwerk in het noordoostelijk Caribische gebied dat een waarschuwingssysteem vormt voor tropische stormen en orkanen in deze regio.

Het weerradarproject Sint Maarten is het resultaat van een hechte samenwerking tussen de MDNA&A en het KNMI. Enkele jaren geleden hebben de twee meteorologische diensten ook al met succes de weerradar op Curaçao volledig vernieuwd en operationeel gemaakt. De weerradar op Sint Maarten was net als die op Curaçao na twintig jaar zo verouderd en technologisch achtergebleven dat ze niet meer effectief gebruikt konden worden. De aanschaf van twee nieuwe weerradars - kosten zo'n 5 miljoen dollars - was echter te duur. Gelukkig bestond er de mogelijkheid om de weerradars compleet te reviseren en aan te passen aan de laatste technologische ontwikkelingen op radargebied.

Het KNMI heeft expertise en deskundigen geleverd om de twee radars te voorzien van state-of-the-art-technologie zodat ze nog jaren mee kunnen gaan. Het project heeft in totaal 2,3 Antilliaanse guldens gekost; dat is omgerekend in euro's circa 1 miljoen. Dit bedrag is gefinancierd door de Nederlandse overheid, de Nederlandse Antillen en USONA (Uitvoeringsorganisatie Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen).

Eerste uitgave: 06-07-10