D66

dinsdag 6 juli 2010

Akkoord doorgifte bankgegevens minst slechte optie

"Het is zeker geen goed akkoord, maar het is de minste slechte optie," dat zei Sophie in `t Veld vandaag in Straatsburg tijdens het debat over de doorgifte van bankgegevens aan de VS.

voorstemmen met reserves

In `t Veld gaat donderdag voor het akkoord stemmen, ook al is het met de nodige reserves en twijfels. Ze begrijpt en deelt de kritiek van de partijen die `Nee' stemmen, maar een tegenstem zal niet leiden tot nieuwe onderhandelingen. In 't Veld wijst er op dat de 27 nationale regeringen in Europa juist willen dat de bankgegevens van Europese burgers worden doorzocht in de Verenigde Staten, in plaats van in Europa. Het D66 Europarlementslid benadrukt dat dankzij de tussenkomst van de Liberale fractie de bankgegevens van Europese burgers straks op Europees grondgebied worden gefilterd, door een Europese instantie. "Wij hebben straks in Europa zelf de touwtjes in handen en niet meer de Verenigde Staten en dat is een belangrijke vooruitgang.''.

snelle implementatie afspraken

"Dit Huis heeft nu de zware verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het besluit snel en volledig wordt geïmplementeerd." Komende donderdag stemt het Europees Parlement over het zogeheten SWIFT akkoord. Eind juni bereikten de sociaal-democraten, christen-democraten en de liberalen een compromis, en dat betekent naar alle waarschijnlijkheid dat het akkoord erdoor komt.