Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


succes

---

Politieke avond wederom groot succes

6 juli 2010

Oost is rijk aan organisaties die het stadsdeel maatschappelijk en cultureel verantwoord maken. Dat bleek eens te meer op de politieke avond, die de griffie op 29 juni 2010 organiseerde in de kantine van het Stadsdeelhuis.

Sprekershoek

De avond begon met de heer Van Isselt van de Vereniging woonboten de Groene Staart. Hij sprak over de betekenis van biodiversiteit in het groengebied de Groene Staart en de bescherming hiervan. In de bijlage kunt u de gehele presentatie van de heer Van Isselt teruglezen.

Denktank Sociale Cohesie

Na de sprekershoek presenteerde de Denktank Sociale Cohesie, geïnstalleerd door voormalig stadsdeelwethouder Jan Hoek, hun advies aan stadsdeel Oost 2009-2010. De Denktank Sociale Cohesie komt voort uit een initiatief van het Platform Amsterdam Samen, het stedelijke programma voor sociale cohesie.

Foto: overhandiging rapport (foto: Tony Thijs)

Het adviesrapport werd door de voorzitter van de Denktank Sociale Cohesie, Glenn Helberg, uitgereikt aan raadsvoorzitter Gery de Boer (PvdA) en stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik (PvdA).

Kennismaken op de ontmoetingsmarkt

Het aantal aanmeldingen van maatschappelijke organisaties voor deze kennismakingsavond was nog groter dan verwacht, zo groot dat zelfs niet eens voor iedereen plaats was op de informatiemarkt. Ook de belangstelling onder raadsleden en inwoners was enorm.

Ruim dertig maatschappelijke organisaties stonden op 29 juni opgesteld achter 'stands' om het toegestroomde publiek te informeren over hun activiteiten en hun nut voor stadsdeel Oost. De grote welzijnsorganisaties Dynamo en Civic waren uiteraard van de partij, maar bijvoorbeeld ook SKC met onder andere mentorprojecten voor leerlingen op basisscholen, IJburg TV, dat inmiddels samen met Youthside ook masterclasses dans en muziek verzorgt, Academie van de Stad, dat zich inzet voor de leefbaarheid in de stad, en Arkin met diverse coachingtrajecten voor mensen met verslavingsproblemen. Alle waren gekomen om kennis te maken met elkaar, de bewoners en de nieuwe raadsleden.

Foto: Ontmoetingsmarkt (foto: Tony Thijs)

Actieve bewoners

Daarnaast waren er enkele bewonersverenigingen, de meeste met een speciale boodschap voor de raadsleden: Wij in de wijk en Beheergroep Bewonerspunt Transvaal stonden op deze informatiemarkt zij aan zij om aandacht te vragen voor alle waardevolle buurtactiviteiten die teloor dreigen te gaan. Het steunpunt op het Krugerplein, waarin zij beide een onderkomen hadden, is voorgoed gesloten. Sigrid Maas: 'We zijn inmiddels dakloos. We hopen vurig dat raadsleden kunnen zorgen voor een nieuw, betaalbaar onderkomen op of in de buurt van het plein.'

Foto: bewoner aan het woord (foto: Tony Thijs)

Aanwezig was ook Bart Dart namens de Vereniging Vrienden van het Wibautplantsoen. De vereniging ijvert al jaren voor behoud van het groen bij de Parooldriehoek. 'Nu de bouwprojecten stil liggen en wellicht deels door geldgebrek worden afgeblazen, hopen we vurig dat het kostbare groen alsnog geïntegreerd wordt in de nieuwe bouwplannen', aldus Bart Dart.

En verder had onder andere woningcorporatie De Key vertegenwoordigers naar de informatiemarkt gestuurd. Jos de Koning: 'We bezitten nogal wat panden in Oost. Het is daarom goed om in contact te komen met de nieuwe raadsleden, om ze te vertellen wat we allemaal in Oost doen'.

De enorme opkomst maakte de avond tot een groot succes. Astrid Kuiper (GroenLinks): 'Zo'n informatiemarkt is laagdrempelig. Mensen weten elkaar snel te vinden, dat vind ik er zo goed aan. Dit soort avonden moeten daarom veel vaker worden georganiseerd.'
---