Nog steeds wachten veel kinderen op een onbezorgde dag

06/07/2010 13:41

FunCare4Kids

Ook nu nog groeit 5 tot 10% van alle kinderen en jongeren tot 18 jaar op met een gezinslid dat langdurig ziek is of een handicap heeft. Deze kinderen hebben geleerd zichzelf op het tweede plan te zetten, hebben veel zorgen en zorgen daadwerkelijk voor hun ouder, broer of zus, waarbij ze in hun jonge leven al snel hun onbezorgdheid verliezen. Hun kindertijd gaat vaak gepaard met angst, boosheid, zorgen en ook schaamte.

Al 10 jaar organiseert stichting FunCare4Kids speciale dagen voor deze speciale kinderen. Dagen die als enige doel hebben: het kind kind te laten zijn, de zorgen even aan de kant te mogen zetten, te ravotten, te rennen, te klauteren, ongegeneerd lol te mogen hebben zonder aan thuis te hoeven denken. Bovendien hebben ze contact met andere kinderen in vergelijkbare situaties en voelen en ervaren ze actief dat ze niet de enige zijn met zo'n 'rare' broer, met zo'n 'zielige' zus, met zo'n zieke moeder of zo'n gehandicapte vader.

Voorzitter Roelof Jousma: "Uit eigen ervaring weet ik hoe hard deze kinderen dit nodig hebben. Dat wij dit al 10 jaar mogen doen en nog ieder jaar meer kinderen kunnen inschrijven, geeft aan dat wij voorzien in een grote behoefte en dat wij op de juiste weg zijn om deze jonge mantelzorgers (want dat zijn deze kanjerkinderen) de erkenning te geven die ze verdienen. Het mooiste succes vind ik dat we steeds meer jongvrijwilligers hebben, kinderen die na hun 16de actief bij de stichting aan de slag gaan als vrijwilliger om de jongere kinderen te geven waar ze zelf zoveel aan hebben gehad!"

FunCare4Kids heeft in de afgelopen jaren alle Fundagen kosteloos kunnen aanbieden aan deze kinderen, omdat wij vinden dat wij dit kosteloos moeten doen. "En dat willen wij ook graag zo blijven doen, want nu in deze economisch zware tijden zijn het juist de zwakkeren die vaak de meeste uitwerking hiervan te voelen krijgen. FunCare4Kids heeft daarom haar jubileumjaar in het teken gesteld van fondsenwerving, om ook de volgende 10 jaar Fundagen te kunnen blijven organiseren", aldus Jousma.

Wat doet FunCare4Kids precies?

In een gezin waar iemand een ernstige handicap of een chronische ziekte heeft, of waar iemand daaraan is overleden, gaat het leven er vaak net even anders aan toe dan in een 'gewoon' gezin. Dat geldt zeker voor de gezonde broers en broertjes, zussen en zusjes. De omstandigheden waarin zij opgroeien, zijn net even iets anders dan die van gewone kinderen. Ze kunnen angstig zijn, zorgen hebben. Vaak is er noodgedwongen minder aandacht voor hen. FunCare4Kids bestaat juist voor díe kinderen en wil hen met de Fundagen een fijne, actieve dag bezorgen waarop zij eens in het middelpunt staan.

De Fundagen zijn bedoeld voor broers en zussen van zes tot zestien jaar. De meeste Fundagen zijn voor alle kinderen tegelijk, maar sommige dagen zijn speciaal voor kinderen van zes tot twaalf, andere dagen zijn bedoeld voor kinderen van twaalf tot zestien jaar.

FunCare4Kids probeert gevarieerde Fundagen te organiseren. Soms zijn de dagen groots en spannend opgezet, zoals een survivaldag met 300 deelnemers. Andere dagen zijn juist kleinschaliger; neem een metamorfosedag met 30 kinderen. Een leuke bijkomstigheid van de Fundagen is dat kinderen met vergelijkbare thuissituaties elkaar ontmoeten. Opgevangen tijdens het ophalen van een kind na een Fundag: 'Hé mam, ik ben dus helemaal niet de enige met een ziek zusje.'

Dit jaar is extra bijzonder voor FunCare4Kids, want de stichting viert haar tienjarig bestaan. Zij is hard gegroeid in de afgelopen jaren: er staan inmiddels meer dan duizend kinderen ingeschreven en er zijn ruim honderd actieve vrijwilligers. Vanwege het tienjarig bestaan organiseert FC4K allerlei extra activiteiten voor de kinderen, dat begint met een grote dag voor de kinderen op 18 september in Haarlem met als hoogtepunt een grootse, feestelijke dag in het voorjaar van 2011.

Natuurlijk zijn tijdens de Fundagen ervaren begeleiders aanwezig waarbij de kinderen terecht kunnen, voor gesprekjes over leuke dingen, maar over moeilijke dingen mag natuurlijk ook. Deelname aan een Fundag van FunCare4Kids is gratis. FunCare4Kids gaat altijd vertrouwelijk met eventuele gevoelige informatie om en voert niet voor niets de CBF-verklaring van geen bezwaar voor kleinere goede doelen - het Centraal Bureau Fondsenwerving houdt toezicht op de financiën van de goede doelen in Nederland.

Wilt u meer informatie over de Fundagen, of wilt u meer informatie over de criteria die gelden voor kinderen om lid te mogen worden van FunCare4Kids? Aarzel niet en neem contact met ons op.

Kijk op www.funcare4kids.nl voor meer voorbeelden van Fundagen en voor het aanmeldformulier.





http://www.funcare4kids.nl/ouders-/hoe-gaat-zon-fundag.html