Gemeente Eindhoven

Damwanden Stadionkwartier verwijderd
De aannemer van bouwproject Stadionkwartier start aanstaande vrijdag 9 juli met het uit de grond verwijderen van de eerder ingebrachte damwanden. Omdat de werkzaamheden aan de parkeergarage ten einde lopen, zijn de damwanden niet langer nodig als hulpconstructie. Het verwijderen duurt volgens planning maximaal 8 weken. De werkzaamheden zullen bouwhinder veroorzaken voor de direct omwonenden.

Het verwijderen van de damwanden gebeurt in de vorm van uitrillen. Dit veroorzaakt geluid- en trillingsoverlast. Voor zo'n 50 woningen die direct aan de bouwput gesitueerd zijn, kan dit voor enige tijd zelfs ernstige bouwhinder veroorzaken.

Er zijn geen alternatieve werkmethoden beschikbaar die minder overlast voor de omwonenden zouden veroorzaken. Daarom is gekeken wat de consequenties zijn als de damwanden in de grond zouden blijven zitten. De bodemverontreiniging en grondwaterbeïnvloeding hiervan zou mogelijk nog geaccepteerd kunnen worden. Maar de grote financiële gevolgen ten gevolge van het niet meer te hergebruiken staal maken dit geen realistische optie. Bovendien zou de damwand rondom het hele Stadionkwartier 1,5 tot 4 meter onder de bovenkant met een snijbrander en/of slijptol afgeslepen moeten worden, zodat kabels en leidingen, bestratingen en (garage-)inritten kunnen worden aangelegd. Weliswaar minder, maar ook dat zou weken/maanden tot overlast leiden.

Rekening houden met schoolvakantie

De bouwer start de werkzaamheden vrijdag 9 juli en eindigt deze tijdelijk op vrijdag 16 juli. Deze dagen wordt aan de spoorzijde gewerkt, en worden door de gemeente tevens gebruikt om controlemetingen van de berekeningen uit te voeren. Na overleg met onder andere de Belangenvereniging Omwonenden Stadionkwartier en de GGD, heeft de gemeente de aannemer gevraagd het verwijderen gedurende de hele schoolvakantie te staken.

De werkzaamheden worden op maandag 6 september (week 36) hervat. Ze zullen, zoals op dit moment wordt geschat, einde week 41 gereed zijn.

Informeren omwonenden

De gemeente heeft de omwonenden middels een wijkinfo geïnformeerd. Daarnaast houdt zij samen met de bouwer, de GGD en Woonbedrijf op woensdag 14 juli van 16.30 tot 21.00 uur een inloopavond in wijkcentrum `t Bellefort. Hier kunnen de omwonenden zich nader laten informeren en hun ervaring met het uitrillen van de damwanden delen met de aanwezige partijen.

Nadeelcompensatieregeling

De gemeente heeft besloten het nadeel te compenseren. Direct omwonenden die ernstige hinder van de werkzaamheden hebben komen in aanmerking voor een nadeelcompensatieregeling. Naar verwachting betreft dit met name de woningen aan de De Jonglaan en de Frederiklaan. De SRE Milieudienst voert tijdens de werkzaamheden geluid- en trillingmetingen uit, om de eerder gemaakte geluidsberekeningen te toetsen. en daarmee het definitieve gebied voor nadeelcompensatie vast te stellen. De hoogte van de compensatie wordt gebaseerd op de zogeheten VROM-puntenregeling en bepaald door de mate van overlast en de lengte van de overlastperiode.