Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG stuurt informateurs pleidooi voor sterker gemeentelijk takenpakket

06.07.2010

Meer taken werk, Wmo, jeugdzorg en veiligheid bij gemeenten onderbrengen

Gemeenten pleiten voor een sterke gemeente als `eerste overheid' dichtbij burgers door een versterking van het takenpakket van gemeenten, vooral op de terreinen werk, zorg, jeugd en veiligheid. Dat heeft de VNG per brief aan de informateurs Rosenthal en Wallage laten weten.

Veel van de ambities van het nieuwe kabinet moeten door of samen met de gemeenten worden waargemaakt. Immers, de gemeente is op veel terreinen de werkvloer van de overheid. Vanuit het perspectief van burgers en bedrijven is de gemeente de meest nabije, de eerste overheid. De VNG pleit dan ook voor een verdere versterking van het takenpakket van de gemeente, vooral op de volgende terreinen:

* Werk: Een integrale benadering is nodig voor de verschillende doelgroepen ongeacht hun uitkeringsrechten. Dat vergt bundeling van krachten via werkpleinen. Gemeenten kunnen deze geïntegreerde regeling gericht op activering en participatie uitvoeren.
* Wmo: Onderdelen uit de AWBZ (en deels zorgverzekeringswet) met de daarbij behorende middelen en bevoegdheden moeten naar de Wmo worden overgeheveld.

* Jeugdzorg: Nieuwe wetgeving moet gemeenten in staat stellen samenhangende ondersteuning en hulp aan kinderen en hun gezinnen te bieden.

* Veiligheid: Effectief veiligheidsbeleid vergt een integrale gebiedsgebonden aanpak. Bij de hervorming van de politie moet dan ook worden gekozen voor versterking van lokale sturing en blijvende verbinding met de bestuurlijke regio.

Deze taken vragen voldoende handelingsruimte voor gemeenten bij de uitvoering, duidelijke bevoegdheden van gemeenten richting maatschappelijke organisaties en voldoende financiële middelen. Gemeenten zetten op hun beurt onverminderd in op het vergroten van de bestuurskracht. De VNG wil snel afspraken tussen het nieuwe kabinet en de gemeenten.

Overige brieven - Informatie 330kB
Definitieve Resolutie 'Het perspectief van gemeenten' (pdf)