GroenLinks

GroenLinks wil `Geen gezeur aan mijn deur register'

Dinsdag 6 juli 2010, 14:20u - Bruno Braakhuis

In navolging van het `bel-me-niet register', moet er ook een `bel-niet-aan register' komen. Dat bepleit GroenLinks Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis in schriftelijke vragen aan de minister van Economische Zaken. Uit consumentenonderzoek van het onderzoeksbureau CentERdata van de Universiteit van Tilburg blijkt, dat bijna 63% van de Nederlanders daarvoor is.

Braakhuis: "Wie kent het niet? Na een lange dag werken zit je net lekker te eten en dan belt er een verkoper aan. Tegen de tijd dat je aan de colporteur hebt uitgelegd dat je echt niet geĂŻnteresseerd bent, is je eten koud. Erg vervelend. Het onderzoek van CentERdata laat zien dat een ruime meerderheid van de Nederlanders daar begrijpelijkerwijs niet op zit te wachten."

Sinds 1 oktober 2009 bestaat er in Nederland een `bel-me-niet register'. Mensen die niet ongevraagd gebeld willen worden door bedrijven kunnen zich laten registreren. Sinds de invoering hebben al meer dan vier miljoen mensen zichzelf aangemeld. Het is helaas nog niet helemaal waterdicht. Soms worden mensen toch nog gebeld.

Braakhuis: "Het aantal aanmeldingen laat zien dat veel mensen geen zin hebben in ongevraagde verkooppraatjes. Er moet daarom zo snel mogelijk ook een `Geen gezeur aan mijn deur register' komen. Consumenten moeten de keuze hebben of ze wel of geen verkopers aan de deur willen. Door invoering van het register garandeer je die keuzevrijheid."

In maart van dit jaar pleitte de Consumentenbond ook al voor een `Geen gezeur aan mijn deur register'. De minister van EZ was daar toen niet voor, omdat het lastig te handhaven zou zijn. "Daar heb ik nog geen overtuigende argumenten voor gehoord. Waarom zou een register voor het gebruik van de deurbel lastiger te handhaven zijn dan een register voor de telefoon? In beide gevallen kan een consument die zich heeft laten registreren, een klacht indienen als er toch een verkoper met een `geweldige aanbieding' komt", aldus het nieuwe GroenLinks Kamerlid.

Vragen van het Kamerlid Braakhuis aan de demissionaire minister van Economische Zaken over het instellen van een `Geen gezeur aan mijn deur register':

1. Heeft u kennis kunnen nemen van het door CentERdata uitgebrachte rapport `Monitor Direct Marketing, Consumentenonderzoek naar telemarketing en colportage' ?

2. Wat is uw reactie op de conclusie dat 62,6% van de Nederlanders zich kan vinden in het instellen van een `Bel-niet-aan register'?
3. Bent u het met mij eens dat deze mensen de keuze zouden moeten hebben, om zich in een `Bel-niet-aan register' te laten registreren?
4. Staat u nog steeds negatief tegenover invoering van een dergelijk register in verband met de handhaafbaarheid ervan? En zo ja;
- Waarom is een `Bel-niet-aan register' volgens u lastiger te handhaven dan een `Bel-me-niet register'?

- Bent u het met mij eens dat een `Bel-niet-aan register' op vergelijkbare wijze te handhaven zou zijn als het `Bel-me-niet register', namelijk door consumenten, die zich in het register hebben laten registreren, de mogelijkheid te geven om een klacht in te dienen als ze toch colporteurs aan de deur krijgen?