Politiebond ACP

6 juli 2010

Politiestudent als goedkope arbeidskracht?

Op de locaties Eindhoven, Rotterdam en Den Haag van de Politieacademie is het vierde leerjaar van de initiële opleiding allround politiemedewerker (niveau 4) aangepast. Het komt er op neer dat het vaste ritme met periodes van ongeveer twaalf weken school en twaalf weken werkend leren is losgelaten.
Op de locaties Eindhoven, Rotterdam en Den Haag van de Politieacademie is het vierde leerjaar van de initiële opleiding allround politiemedewerker (niveau 4) aangepast.

Op de locaties Eindhoven, Rotterdam en Den Haag van de Politieacademie is het vierde leerjaar van de initiële opleiding allround politiemedewerker (niveau 4) aangepast.

De circa 800 studielasturen, 50 procent van de totale studielast van 1600 uur, op de Politieacademie zijn teruggebracht naar ongeveer 200 uur. De resterende 600 uur worden grotendeels toegevoegd aan de periode van werkend leren in het korps. De ACP verbaast zich over deze aanpassing en heeft hierover vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken. De vragen zijn onder te verdelen in een organisatorisch/procedureel deel en een rechtspositioneel deel.

Politieonderwijsraad
Wat de ACP nu van de minister wil weten is of de handelswijze van de Politieacademie juist is. Volgens de afspraken moeten ingrijpende aanpassingen aan de initiële opleidingen eerst voorgelegd worden aan de Politieonderwijsraad. Dat is in dit geval niet gebeurd. De rolverdeling tussen de korpsen en de Politieacademie in de begeleiding van aspiranten is vastgelegd in het referentiekader `werkend leren'. Het lijkt er op dat dit referentiekader niet wordt nageleefd.

Rechtspositie aspiranten
De ACP maakt zich bovendien zorgen over de rechtspositie van de aspiranten die de laatste kernopgaven niet halen. Komt dit omdat ze als goedkope arbeidskrachten zijn ingezet en er te weinig studietijd is overgebleven? Verder vraagt de ACP zich af hoe de extra werkbelasting bij de korpsen wordt gecompenseerd. Er zijn met deze aanpassing immers meer coaches en trajectbegeleiders nodig. De ACP heeft de verschillende vragen over dit onderwerp bij de minister ingebracht en hoopt snel antwoord te krijgen.

---