Universiteit Leiden

Bundel Honours Class rechten aangeboden aan vice-rector

De Honours Class âComparative and International Insolvency Lawâ (2009) bood op 1 juli een bundel aan met daarin de colleges van alle buitenlandse coryfeeën die in deze class doceerden. Door de studenten zelf geschreven. De bundel bevat dus state of the art inzichten over het internationale faillissementsrecht.
Prof.dr. Bob Wessels biedt de bundel Comparative and International Insolvency Law; Central Themes and Thoughts aan vice-rector prof.dr. Rietje dan Dam. Rechts promovendus Anthon Verweij die de Honours Class ondersteunde.

Prof.dr. Bob Wessels biedt de bundel Comparative and International Insolvency Law; Central Themes and Thoughts aan vice-rector prof.dr. Rietje dan Dam. Rechts promovendus Anthon Verweij die de Honours Class ondersteunde.

Verschillen

Net als het ondernemerschap heeft het faillissement steeds meer internationale aspecten en vertakkingen. Dat leidt tot ingewikkelde juridische situaties, aangezien er verschillen bestaan tussen landen in de rechtsregels en procedures ten aanzien van faillissement.

Ondernemingsrecht en bedrijfswetenschappen

De Honours Class âComparative and International Insolvency Lawâ liep van maart tot juni 2009 en werd geïnitieerd door prof.dr. Bob Wessels (ondernemingsrecht), ondersteund door dr. Anthon Verweij, promovendus bij het Centrum voor Bedrijfswetenschappen.

Tweedaagse bijeenkomst

De Honours Class begon met een tweedaagse bijeenkomst waarop deskundigen van verschillende Nederlandse universiteiten het onderwerp introduceerden en de lastige aspecten van het internationaal faillissement belichtten. Met name binnen Europa is sprake van één leidende procedure in het land waar het hoofdbelang van de gefailleerde ligt en secundaire procedures in andere landen. Hoe dan ook vraagt een faillissement met internationale vertakkingen om voortdurende informatie-uitwisseling tussen de betrokken partijen en coördinatie van de procedures.

Drie themaâs

De organisatoren kozen voor het uitdiepen van drie themaâs: 1. de kern van de hoofdbelangen als basis voor de internationale jurisdictie van een hof
2. conflictuerende juridische regels in grensoverschrijdende faillissementsprocedures en
3. de coördinatie van de procedures ingeval van grensoverschrijdend faillissement.

Internationale deskundigen

De studenten schreven de bundel zelf.

De studenten schreven de bundel zelf.

Na de tweedaagse bijeenkomst werden de belangrijkste internationale deskundigen op het gebied van het internationaal faillissementsrecht uit vijf landen ingevlogen om een of meerdere colleges te geven. De studenten maakten hier in koppels aantekeningen van en werkten deze later uit. Ze zijn nu gebundeld in de uitgave Comparative and International Insolvency Law; Central Themes and Thoughts, een coproductie van de Universiteit Leiden en INSOL Europe, de Europese organisatie voor professionals die gespecialiseerd zijn in (onder meer) faillissementsrecht. INSOL bekostigde een native redacteur voor de bundel.

Op 1 juli werd de bundel over een even fascinerend als ingewikkeld rechtsgebied aangeboden aan vice-rector Rietje van Dam.

(6 juli 2010/CH)