Milieudienst Rijnmond

DCMR trots op verantwoorde economische ontwikkeling

06.07.2010 15:00
DCMR Communicatie en informatie, telefoon 010 246 8151

Dat de milieusituatie in de regio Rijnmond is verbeterd sinds de jaren 70 is bekend. De DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) werkt daar al bijna 40 jaar hard aan. Dat werk wordt steeds verfijnder. Eerst ging het nog om saneren en het op orde krijgen van de luchtkwaliteit. Nu gaat het om duurzame ontwikkeling of verantwoorde economisch ontwikkeling. Hoe de DCMR hier aan bijdraagt, staat in het vandaag verschenen DCMR jaarverslag 2009.

De strategie van de DCMR is niet laten zien wat niet kan, maar wat er binnen de bestaande beperkingen wel kan. Adviezen over niet-wettelijk verplichte maatregelen zijn daarvan een goed voorbeeld. In 2009 waren er verschillende voorbeelden van bedrijven die op advies van de DCMR nu al investeren in nieuwe technieken, vooruitlopend op maatregelen in de toekomst. Daardoor was bijvoorbeeld uitbreiding van installaties mogelijk. Ook de duurzame ontwikkeling van bedrijventerrein Nieuw Mathenesse, advisering rond het project Hoboken en deelname aan het Rotterdam Climate Initiative laten zien hoe de DCMR een bijdrage levert aan verantwoorde economische ontwikkeling. Deze voorbeelden staan in het vandaag verschenen DCMR jaarverslag 2009 op www.dcmr.nl/jaarverslagen. Het verslag verschijnt alleen digitaal.

Balans bewaken

Jan van den Heuvel, directeur DCMR, benadrukt in zijn voorwoord van het jaarverslag nog eens de rol van de DCMR. Hij zegt: "Het is onze taak om de balans te bewaken tussen de economische wensen en mogelijkheden aan de ene kant en een leefbaar milieu aan de andere kant. Tussen de dynamiek van een bedrijvige regio en de rust die nodig is in het woon- en recreatiegebied dat Rijnmond óók is."

Beleidscoördinatie

Een andere taak die de DCMR op zich heeft genomen, is die van de beleidscoördinatie. In de regio zijn maar liefst twaalf overheidsinstanties betrokken bij de inspectie van chemische bedrijven. In opdracht van die overheden coördineert de DCMR hun activiteiten en zorgt dat hun eisen richting bedrijven eenduidig zijn. Met de DCMR als intermediair tussen bedrijven en de gemeentelijke en provinciale overheid, kunnen gemeenten en provincie het best mogelijke beleid ontwikkelen.

Andere verslagen

De samenvattingen van het sociale en financiële verslag over 2009, net als het gehele verslag van de DCMR ondernemingsraad over 2009 zijn te vinden op de DCMR website.

Nieuw bestuur DCMR

Op de DCMR website zijn ook de nieuwe bestuursleden van het algemeen bestuur van de DCMR per 1 juli 2010 te vinden, net als de nieuwe bestuursleden van het dagelijks bestuur van de DCMR per 1 juli 2010.