Gemeente Tilburg

Persbericht
6 juli 2010

Aanpak graffitioverlast Besterd

Wekelijkse controle op graffiti; gemeente betaalt de kosten

Op maandag 5 juli start een graffitiproject in de wijk de Besterd. Het project begint met een eenmalige schoonmaakactie. Een schoonmaakploeg van het Brabants Afval Team (BAT) verwijdert al de graffiti op het straatmeubilair en de panden. Vervolgens controleert het BAT de Besterd wekelijks op graffiti. De gemeente betaalt de kosten voor het verwijderen van graffiti. Het project is een proef en loopt tot en met december 2010. Normaal valt het verwijderen van graffiti onder verantwoordelijkheid van de pandeigenaar. Maar omdat de Besterd een veiligheidsurgentiegebied is neemt de gemeente het voortouw.

Veiligheidsurgentiegebied

De wijk de Besterd is op basis van veiligheidscijfers van de gemeente en politie aangewezen als een veiligheidsurgentiegebied. Dat betekent dat de (sociale) veiligheid in deze wijk extra aandacht nodig heeft. Een van de aandachtspunten in de Besterd is de aanpak van graffiti; vaak de oorzaak van verloederde uitstraling. Dit komt de leefbaarheid en de veiligheidsbeleving van de buurt niet ten goede.

Ervaring soortgelijke projecten

Wethouder Roel Lauwerier (schoonhouden stad): "We zien dat de aanpak werkt. Na een schoonmaakactie volgen wekelijkse controles op graffiti. Dat ontmoedigt de daders. Ervaringen na een soortgelijk project in het Reeshofpark en de binnenstad zijn wat dat betreft een enorme bevestiging. Het Reeshofpark is nagenoeg schoon en ruim 80% van de graffiti uit de binnenstad is verdwenen. Ook het aantal meldingen van overlast is flink gedaald."

De gemeente geeft ruimte aan graffitikunstenaars, maar dan wel op legale graffitiplaatsen. Ze kunnen terecht aan het Westerpark, aan de Kruizemuntweg (Wandelbos), bij de Hall of Fame (St. Cesiliastraat), bij het Skatepark Gasthuisring en de Skateplek in het Reeshofpark.
---