Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Bovenregionale Recherche houdt drie inbrekers aan
Publicatiedatum: 6-7-2010 15:21:22

Dit is een persbericht van de bovenregionale Recherche.

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) hield op donderdagavond 1 juli 2010 en de daaropvolgende nacht drie mannen aan, die ervan worden verdacht meerdere woning- en bedrijfsinbraken te hebben gepleegd op diverse plekken in Nederland. Het onderzoek stond onder leiding van het Openbaar Ministerie in Zwolle.

Een 24-jarige man en een 22-jarige man, beiden afkomstig uit Ede, werden in Nijmegen aangehouden. De derde verdachte, een 26-jarige man uit Sint-Jans-Molenbeek (België), kon aangehouden worden in Ede. De rechercheurs van de BR NON doorzochten donderdagavond 1 juli 2010 twee woningen in Ede en Veenendaal. Daarnaast werd dinsdag 6 juli 2010, met behulp van de Belgische politie, de woning van de man uit Sint-Jans-Molenbeek doorzocht. Tijdens de doorzoekingen werden onder andere mobiele telefoons, computerapparatuur, twee auto's en geld in beslag genomen. De verdachten werden maandag 5 juli 2010 voorgeleid bij de rechter-commissaris en zitten nog vast.

Zeven zaken onderzocht
De BR NON startte in oktober 2009 een onderzoek naar aanleiding van informatie afkomstig uit de politieregio Noord- en Oost-Gelderland. Daarnaast werd zij tijdens het onderzoek bijgestaan door de politie in Ede. Zeven zaken in de periode april 2009 tot en met april 2010 werden onder de loep genomen. Het gaat om vier (pogingen tot) woninginbraken en drie bedrijfsinbraken, die in wisselende samenstelling werden gepleegd. De strafbare feiten vonden plaats in Afferden, Sint-Pieters-Leeuw (België), Fleringen, Nijmegen, Boekel, Ermelo en Ede.

Veel braakschade
In Ede stalen de verdachten een auto bij een woning, waarmee ze vervolgens naar een bedrijf in de buurt reden en poogden in te breken. Hier werden ze overlopen door een passant, lieten de auto achter en gingen er vervolgens te voet vandoor. Bij de poging tot woninginbraak in Afferden werden de verdachten eveneens overlopen, ditmaal door de bewoner. De buit bij de voltooide inbraken betrof voornamelijk geld, sieraden en kluizen. In Fleringen werd daarnaast een auto weggenomen. Deze auto werd later in Ede aangetroffen. In totaal vertegenwoordigden de gestolen goederen een waarde van ongeveer EUR 16.000,-. De verdachten gingen op grove wijze te werk en richtten bij de inbraken, naast de nodige braakschade, ook een grote ravage in de woning of het bedrijf aan.


---

---
////////


Noot voor de redactie (