Politie Kennemerland

Aanvulling op aanhouding Zijlstraat

Haarlem, 06-07-2010 o Op donderdagavond 1 juli hielden politieagenten in de Zijlstraat in Haarlem een 52-jarige Haarlemmer aan. Zij namen daarbij de aanhouding over van Gemeentelijke Handhavers die hem wilden bekeuren en waarbij hij zich niet wilde legitimeren en medewerking weigerde.

Van een gedeelte van de gebeurtenissen is een filmpje gemaakt dat op verschillende internetsites is geplaatst. De beelden leiden begrijpelijk tot uiteenlopende reacties van bezoekers.

Wat vooraf ging

In het centrum van Haarlem zijn diverse wegen opgebroken die het verkeer belemmeren. Gebleken is dat veel fietsers de voetgangers belemmeren en in gevaar brengen door over de (tijdelijke) voetpaden te fietsen. Naar aanleiding van klachten van winkeliers hebben gemeentelijke handhavers daarom de opdracht gekregen daar toezicht op te houden en tegen op te treden, zo ook die donderdagavond 1 juli.

De aanleiding tot de aanhouding van de man, die juist niet op de beelden te zien is, was het volgende.

De gemeentelijke handhavers liepen met de fiets aan de hand in de Barteljorisstraat nabij de opgebroken kruising met de Kruisstraat. De Haarlemmer kwam met hoge snelheid aanfietsen door de Barteljorisstraat wat verboden is want dat is een wandelgebied. Hij riep hen toe opzij te gaan. De handhavers moesten vervolgens opzij springen om niet door hem aangereden te worden. Daarop riepen zij hem toe te stoppen, wat hij niet deed. Zij gingen achter de man aan om hem te bekeuren. In de Zijlstraat haalden zij de man in en spraken hem aan. Hij weigerde opnieuw alle medewerking. Hij liep weg een horecabedrijf in en toen hij na korte tijd terugkwam pakte hij zijn fiets om weg te gaan. De handhaver hield hem daarop aan omdat hij nog steeds medewerking weigerde zijn identiteit bekend te maken. Daarop begon zijn lijfelijk verzet tegen één van de handhavers die hij vervolgens sloeg. Door de worsteling die volgde vielen zij op de grond. De handhaver liep daardoor letsel aan zijn scheenbeen op en zijn broek raakte beschadigd. Daarna beginnen de beelden die te zien zijn op internet.

Aanhouding door politie

De man bleef medewerking weigeren en zich verzetten tegen de handhaver. Bij aankomst van de twee politieagenten pakte hij zijn fiets en dreigde er van door te gaan. Dat was aanleiding voor één van de agenten om hem direct vast te pakken. De man verzette zich ook direct verbaal en lijfelijk tegen de politieagenten.

Om de situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen en te de-escaleren is de man door toediening van een korte pijnprikkel naar de grond gebracht en vervolgens geboeid.

Die pijnprikkel bestond uit een knietje tegen het middenrif. De toepassing van korte pijnprikkels behoort tot de standaard aanhoudingstechnieken van de politieagenten. Deze maken het hen mogelijk zich verzettende verdachten snel onder controle te krijgen en aan te houden.

Reactie districtsleiding

Wij beseffen dat deze beelden, ook door het niet weergeven van wat er aan vooraf gaat, gevoelens kunnen oproepen dat er teveel geweld op de man wordt toegepast.

Anne-Marie Feije, plaatsvervangend districtschef van Haarlem: Maar als je dus weet wat er aan vooraf gaat en in ogenschouw neemt hoe de man zich gedraagt en reageert op de handhavers en op de politieagenten, dan vind ik op dit moment hun optreden en het toegepaste geweld redelijk. De officiële beoordeling van de geweldstoepassing vindt binnenkort plaats.

Heenzending

De man is de volgende dag na verhoor heengezonden. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor de verschillende feiten.