FloraHolland


Bolbloemenbericht week 26

FLORAHOLLAND (6 juli 2010) - Het werd en bleef inderdaad bloedheet in geheel Europa en dus ging de prijsvorming van sommige bolbloemen onderuit. Het kan verkeren en hoort erbij maar pijnlijk is het wel. De warmte doet ook het aanbod van bolbloemen sterk toenemen in deze fase van het seizoen. De groei betrof 7 procent ten opzichte van vorige week en nu maakten de bijna 23 miljoen stuks een gemiddelde prijs die met EUR 0,20 maar liefst 6 cent lager lag. Voor de komende week worden iets minder hete temperaturen verwacht maar daar staat tegenover dat nu overal de vakanties beginnen. Doorgaans leert de wetmatigheid van de markt dat het alleen met hondenweer in Europa goed gaat met bloemenprijzen in de zomer. Verschillende producten brengen ook met prachtig weer goed geld op maar dan betreffen het altijd specifieke cultivars of productgroepjes met een beperkt aanbod. Want schaarste (creëren) is en blijft een belangrijke marketingtool.

Tulpen
De relatieve schaarste in het tulpenaanbod doet de markt goed. Het aanbod halveerde voor de tweede achtereenvolgende week en de 650.000 stuks ligt daarmee ook 40 procent onder dat van vorig jaar. De prijzen stegen een dikke stuiver naar EUR 0,17 gemiddeld. Geen vetpot maar het begint er weer een beetje op te lijken. En het is 3 cent beter dan vorig jaar in net zo'n snikhete week.

Lelies
De spookbeelden van vorig jaar doemden op deze week. Toen naderden we het dieptepunt en deze week zaten we er met de gemiddelde prijzen zelfs onder. Het mooie prijsherstel van de eerste 6 maanden kalft zo weer hard af. Sommige aanvoerders worden geconfronteerd met het in elkaar schuiven van verschillende zetten. De relatieve koude van de voorgaande weken en de plotseling ingetreden hitte, maken dat de planning zo hier en daar in het honderd loopt. Want in die kou groeit het gewas wel maar stond de rijping nagenoeg stil. Dat barstte nu los. De aanvoergroei van de hoofdgroepen Aziaten, Orientals en LA-hybriden lag ten opzichte van vorige week op respectievelijk 49 procent, 10 procent en 9 procent. Gekoppeld aan de druk op de vraag vanwege datzelfde hete weer overal in de belangrijkste afzetgebieden, verklaart de prijzen. Die kwamen, voor de genoemde hoofdgroepen, concernbreed gemiddeld genomen ruim een dubbeltje goedkoper uit op resp. 0,19; 0,38 en 0,21 per steel. Dat prijsniveau ligt over de gehele linie 2 centen lager dan vorig jaar. En dat bij nu toch ruim 10 procent minder aanbod van Orientals en LA-hybriden.
Het Aziatische aanbod lag deze week 13 procent hoger dan vorig jaar. Bij de Longiflorums is het een geheel ander verhaal. Daar doet de schaarste zijn werk. Het aanbod lag nu 7 procent lager dan vorige week en ondanks dat de gemiddelde prijs wel wat moest inleveren, kwam deze uit op EUR 0,32. Een stuiver minder dan vorige week maar een dubbeltje beter dan vorig jaar bij 35 procent minder aanvoer.

Ook in Rijnsburg was het gezegde "Vrouwen bloot, handel in de goot" deze week van toepassing. Wat aanvoer betreft kwamen de aantallen en gemiddelde prijs van dit jaar en vorig jaar aardig met elkaar overeen. Ten opzichte van vorige week was de aanvoer 25 procent hoger. Op de middenprijs moest maar liefst EUR 0,11 worden ingeleverd. Kijken we naar de verschillende groepen dan zagen we de Aziaten en LA-Hybriden de EUR 0,20 net niet halen. De buitengeteelde cultivar `Castello' kwam tot het hoogste gemiddelde van bijna EUR 0,33. Longiflorum kwam uit op een gemiddelde van EUR 0,28 met uitschieters tot EUR 0,55. Vooral de zware Oriental-hybriden redden het niet tot het niveau waar ze thuis horen. Gemiddeld moest deze groep het doen met EUR 0,38.

Gladiolen
De Gladiolenaanvoer explodeerde naar een concernniveau van 1,6 miljoen stuks. Dat is 110 procent meer dan vorige weken ook hier was dat veel meer dan de markt kon hebben. De prijzen daalden met ruim een dubbeltje tot EUR 0,18 en daarmee een cent hoger dan vorig jaar. Het aanbod is vergelijkbaar met toen.

In week 26 passeerden ruim 900.000 stelen de Gladiolenklok van Rijnsburg.
De 700.000 stelen grootbloemige gladiolen moesten een dubbeltje inleveren ten opzichte van week 25 en kwam uit op EUR 0,19.' Hunting Song' bracht EUR 0,11 op, maar mooie partijen `Chinon' en `Green Star' konden nog rekenen op 4 dubbeltjes. De aanvoer van kleinbloemige gladiolen is verdubbeld ten opzichte van week 25 maar de middenprijs werd ruimschoots gehalveerd tot krap EUR 0,06.

Freesia's
De aanvoer van Freesia's ging naar 7,2 miljoen stuks en de prijzen kletterden met 3 cent richting het magere niveau van een dubbeltje. Ook dat is slechter dan vorig jaar bij een aanvoergroei van ruim 25 procent. Dat kan de markt gewoon niet hebben.

Irissen
Ondanks de aanvoerdaling van een kleine 10 procent tot concernbreed bijna 800.000 stuks ging er ook bij deze productgroep een dikke cent vanaf. We kwamen ook hier uit op een dubbeltje gemiddeld en bij een vergelijkbaar aanbod is dat maar liefst 3 cent lager dan vorig seizoen.

Calla
De Calla-aanvoer groeide eveneens fors met bijna 15 procent tot 2,2 miljoen stuks kleinbloemigen. De prijzen daalden met ruim een dubbeltje tot EUR 0,27 gemiddeld. De werking van de schaarste blijkt ook hier ten opzichte van vorig jaar. Want bij 21 procent minder aanvoer is de prijsvorming 10 procent beter.

Amaryllissen
De amaryllisaanvoer stabiliseerde maar de prijzen kelderden desondanks naar EUR 0,79. Bijna 2 dubbeltjes minder tekenen de vraagkrimp bij een Europese hittegolf.

Andere zomerbolbloemen
De warmte stuwde de productie van de echte zomerbloeiende bolgewassen fors omhoog. Het aanbod Crocosmia (montbretia's) steeg met 300 procent en de prijzen daarvan daalden met 2 dubbeltjes tot EUR 0,18. De aanvoer van de Dahlia's en Triteleia steeg met ongeveer 40 procent, waarbij de prijzen daalden tot respectievelijk EUR 0,19 en EUR 0,06. Ruim 700.000 Alliums stabiliseerden bij een aanvoerdaling (!) van 15 procent op EUR 0,20; Ruim 300.000 Eremurussen deden EUR 0,24 dus daar viel de schade ook mee. De kleine 300.000 Ornithogalums tekende voor een krimp van 200.000 stuks en die stegen als enige productgroep -samen met de tulpen- in prijsvorming: De EUR 0,23 gemiddeld was 3 cent beter dan vorige week.