Politie Hollands Midden

Katwijk, regio - Politie waarschuwt voor babbeltrucs

Politie heeft geen brief verstuurd in samenwerking met brandweer

Katwijk, regio, 06-07-2010 o De politie waarschuwt bewoners voor babbeltrucs: oplichters stellen zich voor als bijvoorbeeld postbode of hulpverlener en proberen zo uw huis binnen te komen. In Katwijk werd op dinsdag 6 juli een bewoonster door een onbekende man gebeld die vertelde dat hij bij Politie Hollands Midden werkte. Er zou twee weken eerder een brief verstuurd zijn door de brandweer en politie met de mededeling dat zij langs zouden komen om de veiligheid in het huis te controleren.

De man aan de telefoon wilde graag een afspraak maken om langs te komen. De vrouw had geen brief ontvangen en vertrouwde het niet. Dit wantrouwen is terecht want Politie Hollands Midden heeft geen brieven in samenwerking met de brandweer verstuurd. De politie adviseert geen afspraken te maken als u een dergelijk telefoontje krijgt.

Babbeltruc Oplichters die zich voorstellen als thuiszorgmedewerkers, nieuwe buren of een medewerker van een energiebedrijf. Soms willen ze een beetje water, schieten ze te hulp en dragen je zware boodschappen tassen. Het lijkt allemaal echt en niet iedereen is verdacht, maar toch is het belangrijk goed op te passen. Vooral oudere mensen worden slachtoffers van babbeltrucs. Eenmaal in de woning leidt een van de daders het slachtoffer af, terwijl een mededader de woning ongezien binnen gaat. Hij of zij doorzoekt de woning en steelt geld of goederen. Soms weten de daders de pinpas te vinden, regelmatig wordt in de nabijheid van de pinpas de pincode bewaard. Met de pinpas en de pincode pinnen de daders vervolgens een geldbedrag.

Doe aangifte Veel mensen denken dat het hen niet zal overkomen. Toch loopt iedereen de kans - jong en oud - om het slachtoffer te worden van een babbeltruc. Bent u slachtoffer geworden van een babbeltruc, doe dan altijd aangifte bij de politie. Heeft men uw pinpas weggenomen? Blokkeer de pas direct. Het is van belang dat u zo snel mogelijk aangifte doet. U helpt daar ook anderen mee. Probeer op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie via telefoonnummer 1-1-2. Bij twijfel kunt u altijd bellen met het bureau in uw woonplaats.