Senternovem

06-07-2010 |

Zeeuwse energieloket en premieregeling van start

Zeeland gaat voor energiebesparing

Vanmiddag wordt het Zeeuwse Energieloket gelanceerd. Dit is een op maat gemaakte website waarop alle actuele - algemene en Zeeland specifieke - informatie over energiebesparing in woningen en bedrijfspanden staat. Tegelijkertijd wordt een Zeeuwse energiepremieregeling geïntroduceerd. Woningeigenaren uit deelnemende Zeeuwse gemeenten kunnen daarmee, bovenop de subsidies van het Rijk, nog eens 700 of 1.400 euro extra subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen in hun huis. Zowel het digitale loket als de premieregeling sluiten volledig aan bij de systematiek en opzet van de nationale energiebesparingsaanpak Meer Met Minder.

Het Zeeuwse Energieloket is een gezamenlijk project van de Provincie Zeeland, de deelnemende gemeenten binnen die provincie en Meer Met Minder (MMM). Laatstgenoemde heeft de basis website ontwikkeld en verzorgt de back office ervan. Dat betekent ook dat MMM de algemene informatie over energiebesparing, bedrijven die energiebesparende maatregelen kunnen uitvoeren (`MMM-aanbieders') en relevante nationale subsidies aanlevert en ververst. De provincie en de gemeenten voegen hun lokale informatie over eigen (subsidie)regelingen, beleid, initiatieven en goede lokale voorbeelden daar aan toe. MMM stelt via de website ook haar digitale hulpmiddelen ter beschikking, zoals de database met MMM-aanbieders, de energiesubsidiewijzer, de energielastenverlager en handige filmpjes over hoe je maatregelen als isolatie en dubbel glas moet (laten) uitvoeren. Het Zeeuwse Energieloket is het tweede MMM-energieloket. Het eerste digitale energieloket ging op 15 juni van dit jaar van start voor de Stadsregio Rotterdam.

Makkelijker voor huiseigenaren
Chris Bruijnes, algemeen directeur van Meer Met Minder, is bijzonder te spreken over de samenwerking met het Zeeuwse: "Vaak horen we van huiseigenaren dat het lastig is om lokale en provinciale informatie en subsidie te rijmen met nationale regelingen. Dat komt dan omdat de voorwaarden verschillen. De Zeeuwse provincie en gemeenten hebben volledig de aansluiting gezocht bij de methodiek van onze nationale MMM-stimuleringspremie, zodat er geen enkele ruis tussen de beide regelingen zit. Dat maakt het voor de consument een stuk makkelijker."

Dubbel voordeel met de Zeeuwse premieregeling
Wie bespaart op energie, levert niet alleen een bijdrage aan een beter klimaat, maar bespaart ook op z'n energienota. Dat is dus goed voor de portemonnee. Om tot die besparingen te komen moet echter eerst geïnvesteerd worden. Hier zijn landelijke subsidieregelingen voor beschikbaar. In Zeeland geldt daarbij dubbel voordeel, want bovenop de nationale subsidies wordt er vanmiddag een speciale premieregeling geïntroduceerd. De regeling werkt als volgt:

* U kunt een premie aanvragen als u eigenaar én bewoner bent van een woning in een Zeeuwse gemeente die meedoet met de Zeeuwse MMM-premie. De deelnemende gemeenten vindt u op www.energieloket.nl/zeeland.

* Voor het vinden van een bedrijf dat het complete traject van energiebesparing voor u kan uitvoeren, kijkt u op de website van het Zeeuws Energieloket. Deze MMM-aanbieder regelt voor u de zaken die nodig zijn om voor een premie in aanmerking te komen en zorgt er uiteindelijk voor dat de premie op uw rekening wordt gestort.
* De MMM-aanbieder is EPA-adviseur of laat deze bij u thuis langskomen om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor energiebesparing. De adviseur maakt een rapport met een Maatwerkadvies Energiebesparing en geeft een energielabel af voor uw woning, het 'startlabel'.

* U maakt een keuze welke energiebesparende mogelijkheden u wilt laten uitvoeren.

* De MMM-aanbieder reserveert voor u de Zeeuwse MMM-premie. Reserveren van de premie is mogelijk tot 31 december 2011 of zoveel eerder als er budget beschikbaar blijft.

* De reservering staat voor een jaar vast. Deze tijd heeft u voor het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen, de vaststelling van het nieuwe energielabel én het verzoek tot uitbetaling.
* De energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd.
* Na de uitvoering laat uw MMM-aanbieder een nieuw energielabel opstellen.

* MMM controleert hoeveel energiezuiniger uw woning is geworden. Realiseert u één energielabelsprong, dan ontvangt u EUR 700,- aan premie. Weet u twee energielabelsprongen of meer te maken, dan ontvangt u EUR 1.400,- aan premie van uw gemeente en provincie Zeeland.

* Na vaststelling van het aantal labelsprongen stort de Stichting MMM de premie automatisch binnen twee weken op uw bankrekening, hierover ontvangt u per e-mail een melding.

Over Meer Met Minder
Meer Met Minder is de nationale energiebesparingsaanpak voor bestaande woningen en andere gebouwen. Het is een gezamenlijk initiatief van de overheid (ministeries EZ, VROM en WWI), woningcorporaties (Aedes), bouwbedrijven (Bouwend Nederland), de installatiesector (UNETO-VNI) en energiebedrijven (EnergieNed en VME). Doel is om tot 2020 2,4 miljoen bestaande woningen en andere gebouwen aan te pakken en gemiddeld 20 tot 30% energiezuiniger te maken. Meer Met Minder is in 2009 officieel van start gegaan.

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Zeeuwse Energieloket
Energieloket Stadsregio Rotterdam
Wijzigingsdatum |

06-07-2010