Europees parlement debatteert over status zzp'er

06/07/2010 16:19

PZO

Den Haag, 6 juli 2010 - Het Europese parlement debatteerde vandaag in Straatsburg over atypische arbeidscontracten en de status van de zzp'er. Door een internationale lobby van het Independents Forum of Europe (IFE), waarin Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) is vertegenwoordigd, erkent het Europees Parlement zzp'ers in hun ondernemerschap.

Zzp'ers werden aanvankelijk door de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken van het Europees parlement toegevoegd aan de categorie 'atypische werkenden'. Daarmee dreigden ze ook te worden behandeld als werknemers die meer beschermd zouden moeten worden. Het Independents Forum of Europe heeft bij het Parlement aangedrongen op een amendement, waarmee zzp'ers met hun flexibiliteit en creativiteit nu op waarde worden geschat.

De contractvorm zzp'er wordt nu in het zogeheten rapport Gruny over 'atypische arbeidsovereenkomsten' erkend als een mogelijke entree tot of een volwaardig alternatief voor de arbeidsmarkt. Vanwege het groeiende economisch belang van deze manier van werken pleit het Parlement voor een verlichting van de regeldruk voor zzp'ers, het stimuleren van hun ondernemerschap en opleidingsmogelijkheden voor zelfstandige professionals.

"We zijn blij dat het Europese Parlement zo'n positieve stap in de juiste richting neemt door dit rapport te aanvaarden", zegt Simon McVicker van het IFE. "Het is essentieel dat onafhankelijk freelance werk wordt gezien als een volwaardig alternatief voor de meer traditionele vormen van bedrijvigheid, zeker gezien de wereldwijde recessie."

"De discussie vandaag in Straatsburg geeft een goed beeld van het krachtenveld rond de zzp'er onder de huidige economische omstandigheden", zegt voorzitter Esther Raats-Coster van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO). "Het belang van de zzp'er voor de economie en samenleving neemt hand over hand toe. Daarmee groeit ook de bemoeienis van de politiek. Dat juichen wij toe, we leveren graag een bijdrage aan de hervormingen die volgens ons broodnodig zijn, maar we moeten ervoor waken dat ondernemers zonder personeel straks worden behandeld als werknemers. Dat leidt tot bureaucratie en betutteling. Zo spannen we het paard achter de wagen."

Het rapport over atypische arbeidsovereenkomsten, verzekerde beroepstrajecten, flexizekerheid en nieuwe vormen van sociale dialoog is aangenomen door de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken. Europees parlementariër Pascale Gruny leidde het onderzoek.

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)

Met 20.000 leden is PZO de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor zelfstandige ondernemers zonder personeel. PZO behartigt de collectieve belangen van de leden in politiek Den Haag. Daarnaast ondersteunt PZO haar leden met onder meer een juridische helpdesk en andere ledendiensten, zoals collectieve verzekeringsarrangementen. De vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers is opgericht in 2002.