Gemeente Barneveld


Diploma-uitreiking aan leerlingen van de kansklassen

De gemeente Barneveld heeft aan 27 leerlingen uit de gemeente Barneveld een diploma uit voor hun succesvolle deelname aan de kansklassen uitgereikt.

Diploma-uitreiking

Op het gemeentehuis ontvingen 13 kinderen van de Kansklas Taal van de Rehobothschool uit Kootwijkerbroek en 14 kinderen van de Kansklas Barneveld een diploma. De kinderen hadden deelgenomen aan de twee kansklassen die in de gemeente Barneveld dit schooljaar 2009-2010 van start waren gegaan. De kansklassen, ook wel schakelklassen genoemd, bieden intensief taalonderwijs aan leerlingen in het primair onderwijs met een grote taalachterstand.

Wat zijn Kansklassen?

Kansklassen, ook wel schakelklassen genoemd, zijn bedoeld voor leerlingen in het primair onderwijs met een grote taalachterstand in de Nederlands taal (één tot twee jaar). Deze kinderen krijgen een jaar lang acht uur per week extra les in een aparte klas. Zo krijgen de leerlingen de kans in een korte tijd een (deel van hun) achter-stand in te lopen. Het begrip kansklas of schakelklas is nieuw. In 2006 zijn op landelijk niveau in enkele gemeenten pilots uitgevoerd.

Kansklassen in Barneveld

In de gemeente Barneveld zijn in het schooljaar 2008-2009 twee kansklassen gestart. Eén klas startte in de Rehobothschool in Kootwijkerbroek en de andere klas in De Branding in Barneveld. Deze laatste kansklas is tot stand gekomen door samenwerking van de Stichting PCO Gelderse Vallei en de Stichting EEMVALLEI Educatief. Door intensieve begeleiding krijgen jaarlijks maximaal 30 leerlingen de kans hun taalachterstand weg te werken.

Rol gemeente

De gemeente Barneveld heeft EUR 160.000 beschikbaar gesteld voor de inrichting van de klassen (2008-2010). Zo werkt de gemeente aan het rijks- en gemeentelijk beleid om onderwijsachterstanden weg te werken. De gemeente ontvangt hiervoor een jaarlijkse bijdrage van het rijk.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, email: info@barneveld.nl