Provincie Utrecht

Tiendweg Willige Langerak

Start onderzoek 'Waterkwaliteit op waarde geschat'

De waterkwaliteit in het natuurgebied de Lopikerwaard voldoet niet overal aan de eisen die vanuit de Europese Unie worden gesteld. Om de waterkwaliteit in het gebied te verbeteren hebben het waterschap, de provincie Utrecht en LTO-Noord de handen ineen geslagen in het project `Waterkwaliteit op waarde geschat'.

De eisen voor de waterkwaliteit zijn vastgelegd in de Kader Richtlijn Water (KRW) en daarin staat onder andere hoeveel fosfaat en stikstof in het water mag voorkomen. De Lopikerwaard is het gebied tussen de Vlist, de Lek en de Hollandse IJssel. In het westelijk deel van de Lopikerwaard komen verhoogde concentraties fosfaat en stikstof voor, wat leidt tot een matige waterkwaliteit. In de Keulevaart is de waterkwaliteit zelfs slecht tot zeer slecht.

Om gerichte maatregelen te kunnen nemen moet eerst duidelijk zijn hoe deze verhoogde concentraties ontstaan. Is het vooral de veenafbraak, de landbouw of een combinatie van meerdere oorzaken die een negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit? Om antwoord te krijgen op deze vraag is dit voorjaar een onderzoeksstudie gestart. Bij drie agrarische locaties wordt een jaar lang het water intensief bemeten. Medio 2011 zijn de eerste resultaten bekend, die de basis zullen vormen van de te nemen maatregelen.

Naast het Hoogheemraad De Stichtse Rijnlanden, de provincie Utrecht en LTO-Noord zijn ook de Agrarische natuurvereniging, Staatsbosbeheer en de uitvoerende adviesbureaus B-ware, Royal Haskoning en Aequator Groen & Ruimte betrokken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Heleen Genders van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, tel. (030) 634 59 52 of genders.ha@hdsr.nl. Voor algemene vragen: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11.