Abvakabo FNV geeft aftrap voor acties in de zorg

06/07/2010 16:44

ABVAKABO FNV

Nu de onderhandelingen voor een nieuwe cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) definitief stil zijn komen te liggen, breekt er een periode van acties aan. Abvakabo FNV startte vandaag een ludieke actie met een serieuze boodschap richting de werkgevers. '400.000 medewerkers in de zorg verdienen een goede cao'.

Bij verpleeghuis Tamarinde in Utrecht is vanmiddag een spandoek van 6 bij 10 meter onthuld met de boodschap 'Als iemand een goede cao verdient...'. Abvakabo FNV bestuurder Wim van der Hoorn overhandigde tevens een ultimatum aan werkgeversonderhandelaar Evert Mulder. Het ultimatum eindigt op 16 juli en bevat onder andere de volgende eisen:


- een structurele salarisverhoging van 1,5 procent met terugwerkende kracht per 1 maart 2010


- behoud van leeftijdsuren zoals in huidige cao


- 55-plussers draaien uitsluitend vrijwillig diensten tussen 23.00 uur en 7.00 uur


- behoud van huidige vergoeding voor onregelmatig werken en inconveniënte uren


- goede afspraken over scholing - en opleiding


- hogere vergoeding voor wachtdiensten en betere roosters voor de kraamzorg

Om de eisen ludiek kracht bij te zetten overhandigde een medewerker van verpleeghuis Tamarinde tevens een 'eistaart'. Daarmee werd het startsein gegeven voor meerdere acties die Abvakabo FNV de komende maanden samen met de medewerkers in de sector gaat voeren. Deze zullen variëren van ludieke acties tot het verstoren van administratieve processen.

Volgens Wim van der Hoorn, bestuurder Abvakabo FNV zal het actietraject pas worden beëindigd als aan alle eisen is voldaan. "Wij gaan pas op een uitnodiging in als de werkgevers de voorgestelde verslechteringen voor de cao los laten."

Over Abvakabo FNV

Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector met meer dan 350.000 leden. De bond zet zich in voor de belangen van werknemers in diverse beroepsgroepen in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom. Abvakabo FNV ondersteunt haar leden bij conflict en carrière in elke fase van hun loopbaan.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl