Belgische Federale Overheid

Joegoslavische Republiek Macedonië

Steven Vanackere ontmoet zijn collega van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere ontmoette vandaag zijn collega Antonio Milososki, minister van Buitenlandse zaken van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Het gesprek past in het kader van het voorzitterschap van de Raad Algemene Zaken dat Steven Vanackere vanaf 1 juli waarneemt. Tijdens het najaar zal de Unie zich immers opnieuw buigen over de uitbreiding van de Europese Unie. De kandidatuur sinds 2005 van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië om zich aan te sluiten bij de Europese Unie was dan ook een belangrijk voorwerp van gesprek.

Steven Vanackere heeft Minister Milososki verzekerd van de Belgische ambitie zijn voorzittersrol op een evenwichtige en efficiënte wijze uit te oefenen. Nog maar enkele weken geleden heeft de EU in de Sarajevo Conferentie het perspectief van EU toetreding voor alle Westelijke Balkan landen bevestigd. Het engagement van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië om ter voorbereiding van zijn EU lidmaatschap de nodige hervormingen verder te zetten is heel belangrijk. Elk land houdt immers ook zelf de sleutels voor zijn toekomst in handen en bereidt zich voor op de kansen maar ook de uitdagingen die het wachten op de dag van zijn toetreding.

Het Belgisch voorzitterschap zal tijdens de komende zes maanden zorgvuldig bijdragen aan het samenbrengen van de nodige elementen voor verdere vooruitgang in het uitbreidingsproces.