Gemeente Loenen aan de Vecht


Toekomstgeluiden uit de Stichtse Vecht

Inwoners en vertegenwoordigers van organisaties lieten van zich horen

Van 7 t/m 27 juni 2010 konden inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties meepraten over de ontwikkeling van de nieuwe gemeente. Onder meer tijdens drie bijeenkomsten in Loenen, in Breukelen en Maarssen werd hen gevraagd mee te denken over wat ze in de nieuwe gemeente belangrijk vinden op thema's als onder meer mobiliteit, economie, groene ruimte. De deelnemers waren enthousiast over de manier waarop zij zijn betrokken. De oogst is rijk: wensen, belangen en ambities werden uitgesproken. Deze oogst wordt meegenomen als `het geluid uit de Stichtse Vecht' in de startnotitie voor de nieuwe gemeenteraad.

Naast de drie bijeenkomsten was er de mogelijkheid om mee te praten in het digidebat via de fusiewebsite en de zogenaamde Ik-Ver-Tel-Mee-zuilen bij onder meer winkelcentrum Bisonspoor in Maarssen, de vrijdagmiddagmarkt in Breukelen en de avondvierdaagse. Er zijn 31 reacties op het digidebat en de Ik-Ver-Tel-Mee-sessies hebben meer dan een uur aan videoboodschappen opgeleverd. Ook dit wordt meegenomen als aanvulling op `het geluid uit de Stichtse Vecht'.

Waarom meepraten?

Na gesprekken met de drie colleges en de gezamenlijke conferentie met gemeenteraadsleden van Breukelen, Loenen en Maarsen ligt er een uitgangspuntennotitie `Relevante thema's voor een strategische visie van de gemeente Stichtse Vecht'. Op 18 mei 2010 heeft de gezamenlijke Raadscommissie Herindeling deze besproken en heeft de raadscommissie het startschot gegeven om met maatschappelijke organisaties, ondernemers en inwoners in gesprek te gaan over de benoemde thema's. De gezamenlijke Raadscommissie Herindeling wil graag weten hoe over deze thema's wordt gedacht, en kijkt vervolgens wat de mogelijkheden zijn bij het maken van haar keuzes. De resultaten worden verwerkt in een contourennota voor een strategische visie die in oktober/november 2010 voorligt bij de gezamenlijke Raadscommissie Herindeling.

Een verkorte impressie van de avonden

De eigenheid van de streek was een vaak terugkerend thema: "De identiteit van het gebied langs de Vecht en de kleine kernen moeten behouden blijven. Een ander sloot daarop aan met: "Een sterke, krachtige gemeente kan bijdragen aan behoud van ons cultureel erfgoed." "Wij wonen mooi en willen dat zo houden," was een uitspraak waaruit de grote waardering voor de eigen leefomgeving sprak.

De instandhouding van het groene karakter van Stichtse Vecht bleek voor veel inwoners belangrijk: "Duurzaam is schoonheid én kwaliteit én financieel gezond. Het zorgt voor continuïteit van een gemeenschap", was een hartstochtelijk pleidooi, net als dat voor het gebruik van zonne- en windenergie. "Duurzaamheid zit ook in de gemeentelijke organisatie, met dorpsraden, bewoners en bestuurders. Maak maatwerk en heb respect voor de kleinschaligheid." Natuurbehoud door samenwerking met agrariërs wordt als goed middel gezien. Breed onderschreven werd de wens tegen grootschalig verkeer in het landelijk gebied. "Groen geneest, groene ruimte is goed voor de gezondheid", vatte een andere inwoner samen. Een vertegenwoordiger van het LTO (agrarische ondernemersorganisatie) bracht in: "Een boer moet ruimte hebben om te kunnen boeren, boeren spelen een belangrijke rol in de openheid van het landschap." Verder mag de toeristische sector een impuls krijgen.

Wensen zijn geen verlanglijstjes

Raadsleden van de raadcommissie Herindeling van de drie gemeenten, Wim Verhage (Loenen), Liesbeth Tetteroo (Maarssen) en Bertine Oosthoek (Breukelen), waren aanwezig bij de bewonersavonden. Zij benadrukten de verrassende input van bewoners. "Er wordt door bewoners genuanceerd en constructief meegedacht over het gebied", maar zij waarschuwden dat niet alle ideeën automatisch gehonoreerd worden: "Het zijn geen verlanglijstjes. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden, zeker in deze tijd van bezuinigen. Wij zullen als raadsleden deze oogst moeten gaan wegen, we laten ons er door inspireren om betere keuzes te kunnen maken."