Belgische Federale Overheid


* Hoe performant is de Belgische gezondheidszorg?

Hoe performant is de Belgische gezondheidszorg?

Datum: 06 juli 2010

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde samen met het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) een prototype van een meetsysteem om de performantie van de Belgische gezondheidszorg te meten.

Belgische zorg blijkt goed toegankelijk

Uit de voorlopige metingen blijkt de Belgische zorg goed toegankelijk te zijn. De Belgische preventieve zorg behaalt positieve punten op het vlak van vaccinatie. Andere punten roepen dan weer vragen op: het hoge aantal baarmoederverwijderingen, een toename van de keizersneden en een hoge blootstelling van patiënten aan medische straling. Omdat het hier gaat om een pilootstudie moeten de resultaten ervan wel met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd. Een eerste volledig rapport komt er tegen eind 2012.

Ruimte voor verbetering

In vergelijking met 50 à 100 jaar geleden zijn we veel gezonder en leven we ook langer in goede gezondheid. Dit heeft op de eerste plaats te maken met een betere voeding en hygiëne. Ook de gezondheidszorg leverde haar bijdrage, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering: Speelt deze gezondheidszorg wel voldoende in op onze behoeften? Verwaarlozen we geen belangrijke aspecten of bepaalde bevolkingsgroepen? Worden de middelen wel op een correcte manier besteed? En hoe doen we het ten opzichte van onze buurlanden? Een evaluatie van de performantie van het Belgisch gezondheidssysteem kan op deze en andere vragen een antwoord geven.

Nood aan samenwerking en recente gezondheidsdata

Voor een goed werkend meetsysteem is de betrokkenheid van en de samenwerking tussen alle gezondheidszorgadministraties absoluut nodig. De belangrijkste betrokken partijen staan positief tegenover het initiatief. Dit eerste rapport bewijst alvast dat een efficiënte samenwerking mogelijk is.

Daarnaast moet de beschikbaarheid van goede en vooral recente gezondheidsdata zoals sterftecijfers en cijfers over de overleving van kanker worden verbeterd en gecentraliseerd. Het is ook nodig om vooraf concrete gezondheidsdoelstellingen te bepalen om het gezondheidszorgsysteem onder de loep te nemen. Pas dan heeft een dergelijk meetsysteem echt zin als een instrument voor het (bij)sturen van het beleid.

Dit is een eerste oefening in het kader van een project op lange termijn. Het eerste volledige rapport, gepland tegen december 2012, zal de hogervermelde resultaten vervolledigen en in een bredere context plaatsen.

Meer informatie vindt u in het officieel persbericht van het KCE.