Gemeente Venray


06 juli 2010

Venray investeert in preventieve jeugdzorg

`Voorkómen is beter dan genezen', vindt de gemeente Venray. Daarom investeert de gemeente in het preventieprogramma Samen Starten. Het project signaleert vroegtijdig problemen bij ouders en kinderen van 0 tot 4 jaar. Doel is het voorkomen van psychische problemen, antisociaal gedrag en criminaliteit op latere leeftijd. Venray is één van de eerste gemeenten die Samen Starten zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte invoert.

Het programma Samen Starten volgt álle Venrayse kinderen die het consultatiebureau bezoeken en alle zwangere vrouwen die bij de verloskundige of gynaecoloog onder controle staan. Via een speciaal ontwikkelde vragenlijst en na een extra training komt de consultatiebureauarts, verloskundige of gynaecoloog al snel achter belemmerende factoren voor het ouderschap. Dat kunnen bijvoorbeeld financiële problemen zijn, maar ook de leeftijd, huisvesting of de relatie met de partner. Venray heeft bovendien in vergelijking met andere gemeenten relatief veel zwangere vrouwen die kampen met psychiatrische problemen, verslaving of beperkte verstandelijke vermogens.

Keten van zorg

In het programma Samen Starten werken de gemeente, de thuiszorg, de GGD, Synthese maatschappelijke zorg en de jeugdzorg samen. Het is de eerste keer dat de instellingen hun krachten bundelen tot een keten van zorg. Met name de verloskundigen en gynaecologen hebben tijdens de zwangerschap intensief contact met de ouder(s). Tot nu toe wordt hun kennis niet gedeeld met andere hulpverleners. "Het is een volstrekt logische en heel praktische vorm van samenwerking, die ook nog eens betaalbaar is. Maar het belangrijkste is dat we heel veel problemen en ellende bij ouders en kinderen kunnen voorkomen", zegt wethouder Twan Jansen (zorg en welzijn).

Het programma Samen Starten kost éénmalig EUR 40.000,-. Daarnaast kosten de extra uren van de verloskundige en het consultatiebureau maandelijks EUR 890,-. Samen Starten valt onder de jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 4 jaar, die in onze regio door de Zorggroep Noord- en Midden-Limburg wordt uitgevoerd. In totaal betaalt Venray dit jaar EUR 637.000,- aan de Zorggroep voor producten in de publieke gezondheidszorg.