Ministerie van Defensie

Landmacht kan inzet heidebrand verminderen

6 juli 2010, 17.37 uur

Het aantal landmachtmilitairen dat helpt bij het blussen van de grote brand op de Strabrechtsche Heide is terugbracht naar 50 militairen. Afgelopen weekend waren nog 100 militairen permanent aanwezig. De vermindering is mogelijk omdat de situatie steeds beter onder controle is.

Ook de zware Leopard genietank die de toegangswegen vrijhield en brandgangen aanlegde, is niet langer nodig. Wel blijft de landmacht de brandweer de komende dagen ondersteunen bij het nablussen met mankracht en lichter materieel zoals een graafmachine. Tot nu toe zijn naast de vele brandweermensen ruim 700 militairen op de been geweest om te assisteren bij het blussen van de heidebrand bij Heeze.

Calamiteiten

De zware Leopard genietank die de toegangswegen vrijhield en brandgangen aanlegde, is niet langer nodig.

Defensie houdt voor Heeze en eventuele nieuwe brandhaarden op andere plekken militairen en speciale voertuigen zoals blushelikopters en genievoertuigen op afroep beschikbaar. Dagelijks staan ruim 4600 militairen met zwaar materieel en specifieke kennis en middelen, waaronder reddingshelikopters, duikteams, explosievenexperts, klaar voor inzet in Nederland. Op verzoek van en onder leiding van civiele autoriteiten kunnen zij worden ingezet voor de bestrijding van crises en calamiteiten.