Gemeente Enschede

Werkzaamheden rioleringswerken Twekkelerzoom van start

Na een jaar van zorgvuldige voorbereidingen zijn de werkzaamheden aan de rioleringswerken in de Twekkelerzoom begonnen. Inmiddels is er een begin gemaakt met het boren van 2 x 680 meter transportriool. Wethouder Hans van Agteren heeft dinsdag 6 juli geholpen om een rioolbuis de grond in te laten zakken. Dit markeerde de start van een van de meest omvangrijke en complexe rioleringswerkzaamheden uit de geschiedenis van de stad.

Het project in het kort
Het bestaande transportriool dat garant staat voor de afvoer van 90 % van al het afvalwater uit Enschede naar de rioolwaterzuivering wordt vervangen in verband met de afnemende kwaliteit en aflopende functionaliteit. Deze onmisbare slagader van het rioleringsstelsel van de stad is inmiddels 60 jaar oud en aan vervanging toe. Daarnaast worden er diverse randvoorzieningen gerealiseerd om te kunnen blijven voldoen aan de steeds strengere eisen aan het afvoeren van overtollig afvalwater op het oppervlaktewater. Een andere reden voor het omvangrijke project is dat er de laatste jaren steeds meer water moet worden afgevoerd uit de stad. Het oude riool kan dit niet altijd meer aan en dat leidt regelmatig tot overlast. Om dit te verbeteren, gaat de Gemeente Enschede aan de slag met de aanleg van het nieuw riool. Een technisch complex project aangezien tijdens de werkzaamheden het water gewoon afgevoerd moet worden.

Duurzame kansen
Het project biedt naast het beoogde eindresultaat veel kansen. Er wordt zoveel mogelijk met duurzame materialen gewerkt en restmateriaal wordt daar waar mogelijk weer opnieuw gebruikt. Er zijn vergevorderde plannen om, samen met diverse partners, een proef uit te voeren met warmtewinning uit rioolwater. In samenwerking met het werkplein wordt een aantal werkzoekenden (tijdelijk) aan het werk geholpen De kosten van het project bedragen ca. 40 mln euro die, net als bij andere rioleringsprojecten, worden betaald uit de gemeentelijke rioolheffing. Het project zal in 2013 gereed zijn.