Gemeente Hoorn

Onderzoeken naar asbest rond sporthal De Opgang

B en W van de gemeente Hoorn hebben opdracht gegeven voor twee onderzoeken die voortvloeien uit de constatering dat asbest aanwezig is in en op het dak van sporthal De Opgang aan de Akkerwinde. De onderzoeken richten zich op de gezondheidsrisicos voor de beheerders van de sporthal en mogelijke kennis over de aanwezigheid van asbest. In mei heeft de gemeente Hoorn naar aanleiding van vragen van personeelsleden en een ingeschakelde aannemer onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van asbest in sporthal De Opgang aan de Akkerwinde. Uit dit onderzoek bleek dat zowel in de dakleitjes als in en rond de sporthal asbest aanwezig was.

Sanering Het dak van de sporthal wordt met regelmaat door vandalisme of wind beschadigd. Hierdoor komt in het gebied rond de hal asbesthoudend materiaal terecht. Het dak werd na schade doorgaans door de gemeentelijke sporthalbeheerders gerepareerd.

Inmiddels is de sanering van het gebied rond de sporthal in volle gang. Binnenkort komen B en W met een plan om de sporthal geheel asbestvrij te maken. Voor de tussenliggende tijd zijn tijdelijke beheermaatregelen getroffen in de vorm van hekken, controles en extra toezicht.

Twee onderzoeken Om duidelijkheid te verschaffen en inzicht te krijgen in de risicos hebben B en W opdracht gegeven voor twee onderzoeken: Aan de Arbo-unie is gevraagd de situatie met de betrokken medewerkers te bespreken, een risico-inschatting te maken en hierover te rapporteren en te adviseren voor het vervolgtraject. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een arbeidshygiƫnist in samenwerking met de bedrijfsarts. Aan Deloitte Forensic & Dispute Services is gevraagd een feitenonderzoek te verrichten naar de vraag of medewerkers van de gemeente Hoorn in de periode vanaf 1994/1995 tot heden wisten (of daarvoor signalen of aanwijzingen hadden) dat er asbest in de sporthal aanwezig was en wat zij in dit geval met deze wetenschap hebben gedaan.

Tenslotte komt er een inventariserend onderzoek om de risicos van asbest van alle gemeentelijke panden in kaart te brengen.

Naast de onderzoeken die in opdracht van de gemeente plaatsvinden, heeft het Openbaar Ministerie besloten onderzoek te starten naar mogelijk strafbare feiten. De gemeente Hoorn zal aan dit onderzoek volledige medewerking verlenen.